Na tezgu može i bez keša, ali će ceger ostati prazan 1Foto: Petar Paunović

Na nekoliko glavnih beogradskih pijaca, od juče je kao pilot projekat omogućena kupovina bez keša, ali ova inovacija gradskih vlasti nije naišla na preveliki entuzijazam prodavaca.

Ubijanje pijačne draži. Tako uvođenje plaćanja karticama na pojedinim tezgama opisuju oni koji su navikli da se pazar drži u limenim kutijama od sira, kafe ili kolača.

Na Paliluskoj pijaci smo naišli na tek dve tezge koje primaju kartice, dok je na Kaleniću stanje nešto bolje, ali ćete uprkos tome, malo toga moći da kupite bez gotovine. Orašasti plodovi, sušeno voće, beli i crni luk, bundeva i ajvar, to bi se eventualno moglo naći u vašem cegeru, ako odlučite da na čuvenoj vračarskoj tržnici plaćate isključivo plastikom.

Za sada su i kupci blago rezervisani, ali otkako je krenula priča u medijima, i prodavci na ovim retkim tezgama su češće počeli da posežu za aparatom.

„Dosta ljudi je to tražilo i često su ranije pitali gde je bankomat da odu da dignu novac, jer se desi da zaborave gotovinu. Zato smo odlučili da uvedemo ovaj način plaćanja, kako bismo sve to olakšali i ubrzali. Nisam bio baš skroz za to, jer možda ubija čar pijace, ali kako je krenulo očigledno ćemo sve tako plaćati“, priča prodavac orašastih plodova Miloš Božić iz Beograda.

Kako nam objašnjava njegov kolega Bojan Pavlović iz Leskovca, koji na svojoj tezgi prodaje bundeve, ajvar i proizvode od paradajza, čitava procedura uvođenja nije bila previše komplikovana.

„Kako je ovo bio pilot projekat oni su sami došli i ponudili tu mogućnost. Bila je samo potrebna dokumentacija o poljoprivrednom gazdinstvu i broj računa u banci. S bankom se potpisuje ugovor i to ide na broj tog računa, nije potrebna fiskalna kasa, niti bilo šta drugo od papirologije“, navodi Pavlović.

Oni koji digitalizaciju ne žele, nisu hteli da govore javno, verujući da bi im to stvorilo bespotrebne probleme sa upravom Gradskih pijaca. Kako u nezvaničnom razgovoru kažu, ne vide svrhu uvođenja takvog sistema.

„Mi imamo svoje gazdinstvo, prodajemo ono što uzgajamo. Šest meseci prodajemo godišnje i šta će nam to? To treba ovim preprodavcima“, smatra žena koja prodaje domaće voće.

Njena pijačna komšinica prodaje lubenice i stava je da je plaćanje karticama loše za nju, te da je besmisleno. To je bilo mišljenje većine onih koje smo pitali kako gledaju na uvođenje još jedne novine u poslovanju pijaca.

Kako bi više zakupaca privoleli da budu deo pilot-projekta „Digitalizacija pijaca“, odlučeno je da narednih 12 meseci oni budu oslobođeni svih troškova u vezi sa korišćenjem POS terminala, a uz to će svakog meseca pet trgovaca s najviše bezgotovinskih plaćanja dobijati i novčanu nagradu od 12.000 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari