Kreće novi ciklus nagradne igre „Uzmi račun i pobedi“: Ove godine se računi ne šalju u koverti poštom 1Foto: BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ

Vlada Srbije, uz podršku NALED-a, organizuje novi ciklus nagradne igre „Uzmi račun i pobedi“, a zahvaljujući uvođenju novog sistema fiskalizacije, sve učesnike nagradne igre očekuje velika promena.

Umesto slanja fiskalnih računa u kovertama, građani će pravo učešća ostvariti registrovanjem računa putem mobilne aplikacije „Uzmi račun i pobedi“, koju je razvila Poreska uprava Srbije, saopšteno je danas.

Ministar finansija Siniša Mali istakao je da je novi nagradni ciklus usaglašen sa novim Zakonom o e-fiskalizaciji koji je počeo da se primenjuje od 1. maja ove godine, što znači da je nagradna igra u potpunosti digitalna.

On je rekao da će u nagradnoj igri važiti svi fiskalni računi koji su izdati u novom sistemu e-fiskalizacije, a da sama nagradna igra startuje večeras u ponoć.

Ministar je objasnio da će prvo izvlačenje nagrada biti u subotu, 28. januara, a poslednje 25. februara 2023. godine. Nagradni fond je 1.682.424 evra i biće izvučeno deset stanova, odnosno dva po izvlačenju, koje će biti emitovano na RTS-u.

„Na svakom od tih računa postoji QR kod i skeniranje QR koda biće tiket i ulaznica za nagradnu igru „Uzmi račun i pobedi“. Ovo radimo kako bismo podigli svest građana koliko je važno da se uzimaju fiskalni računi i da se zajedno sa nama bore protiv sive ekonomije“, rekao je Mali na predstavljanju nove nagradne igre u Palati Srbija.

„Na aplikaciji će svako moći da otvori nalog. Preko jednog uređaja moći će da se napravi najviše pet različitih naloga, znači sa pet imena i brojeva telefona, a sa ciljem da mladi mogu da prijave starije, koji nemaju odgovarajuće mobilne telefone, a sve kako niko ne bi bio diskriminisan“, rekao je Mali.

Dodao je da će aplikacija biti dostupna na Gugl i Epl prodavnicama, a moći će da učestvuju i platforme Ajfona (Ajfona (IOS), Android telofona i Huavei. Naglasio je i da se račun nakon skeniranja ne mora čuvati.

U igri mogu da učestvuju samo računi koji sadrže QR kod, a druga važna novina jeste da svaki račun može da bude dobitni – nije propisana minimalna vrednost i svaki učesnik može da registruje neograničeni broj računa.

„Dakle, procedura je jednostavna. U Gugl i Epl prodavnici ukucate u pretraživaču reči „Uzmi račun i pobedi“. Skinete aplikaciju i registrujete se: ime, prezime, adresa, broj lične karte i broj telefona. Ono što je novina je što je svaki račun, tiket. Ako se sećate prethodnih nagradnih igara, imali ste obavezu da u kovertu spakujete deset računa i da oni budu tiket u nagradnoj igri. Promena je da je sada samo jedan fiskalni račun tiket za učešće u nagradnoj igri. Za razliku od prethodnih ciklusa sada nemamo minimalni iznos. U prethodnim igrama bio je neophodan minimalan iznos od sto dinara kao iznos na fiskalnom računu. Dakle, bilo koji iznos je u mogućnosti da učestvuje u nagradnoj igri“, precizirao je Mali.

Pravo učešća imaju svi punoletni građani sa prebivalištem ili boravištem u Srbiji. Ukoliko iz nekog razloga račun ne može da se skenira, biće omogućen unos potrebnih podataka sa računa, čime će račun biti unet u aplikaciju i ravnopravno će učestvovati u nagradnoj igri.

Mali je rekao da će biti organizovano i drugo kolo, na proleće ili jesen naredne godine, i da će se u nagradnom fondu naći još deset stanova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari