Nasilna smrt radnika u TE "Morava": Šta je razlog izostanka zvaničnog saopštenja? 1foto (BETAPHOTO/EPS/EV)

Iako je radnik Slađan Košarić, angažovan na popravci bagera u Termoelektrani “Morava“ u Svilajncu, tragično nastradao obavljajući taj posao 25.januara javnost o tome, a što je neuobičajeno, nije obavestila ni Elektroprivreda Srbije ni Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije.

Saznanje da je Slađan Košarić, radnik firme LDS, angažovane na podizvođačkim poslovima za potrebe TE „Morava“ od strane firme PRO-Tent poginuo objavio je prekjuče portal „Direktno.“ tvrdeći da je slučaj „zataškan“ od strane nadležnih. Pedesetogodišnji Košarić je život izgubio tako što ga je pregazio buldožer u delu termoelektrane koji se naziva „šljakište“. U želji da parkira buldožer vozeći u rikverc vozač nije primetio Košarića koji se u tom trenutku bavio svojim poslom te ga je nehotice zgazio i tako mu naneo povrede zbog kojih je on kasnije preminuo.

Prema pisanju portala „Direktno.“ boravak Košarića u TE „Morava“ nije službeno zaveden to jest prijavljen, iako je po propisima to trebalo da bude urađeno, policija nije obelodanila zapisnik o slučaju a nadležni matičaru nisu dostavili prijavu smrti te je porodica Slađana Košarića bila prinuđena da traži dozvolu kako bi ga sahranila.

Da se Elektroprivreda Srbije ne oglasi povodom pogibije radnika angažovanog na poslovima tog preduzeća je veoma neuobičajeno. Dosad se EPS redovno oglašavao svaki put kada na poslu strada neko od radnika. Zbog toga smo se obratili nadležnima u tom preduzeću sa pitanjem zbog čega se to nije desilo i ovog puta.

–  Nesreća se desila van ograde Termoelektrane „Morava“ u Svilajncu i van zone radova u toj elektrani. Policija i inspektor rada prisustvovali su uviđaju nakon nesreće – rečeno je Danasu u tom preduzeću povodom tragičnog događaja koji je odneo jedan ljudski život.

Međutim,  sagovornik iz EPS-a koji je želeo da ostane anoniman za naš list kaže da prostor na kome je nastradao Slađan Košarić pripada TE „Morava“.

– Reč je o takozvanom „šljakištu“ odnosno prostoru koji se nalazi uz elektranu i koristi se kao odlagalište odnosno deponija. „Šljakište“ pripada TE „Morava“ odnosno čini njen sastavni deo. Drugim rečima, tu ne može da boravi niko neovlašćen bez obzira što je izvan ograde elektrane. Shodno tome ne može se reći da radnik iz podizvođačke firme nije poginuo na prostoru koji pripada TE „Morava“ a definitivno je obavljao poslove koje su nadležni iz te elektrane naručili – objašnjava naš sagovornik.

On dodaje da je s obzirom na to morao da se poštuje protokol o boravku angažovanog radnika na prostoru TE „Morava“.

– To znači da je nadležna služba u elektrani trebalo da u pisanoj formi registruje da je on tog dana tu zarad obavljanja određenih radnih zadataka. Po svemu sudeći, iz nekog razloga, ta procedura nije sprovedena i u tome treba tražiti razloge zbog čega se EPS nie zvanično oglasio po tom pitanju. Očito je došlo do nekog protokolarnog propusta – kaže naš sagovornik.

Kontaktirali smo i Ministarstvo unutrašnjih poslova u  vezi ovog slučaja gde nam je rečeno da „obdukcija još nije obavljena a istraga nadležnog tužilaštva je u toku“. Ostali smo pak bez odgovora na pitanje da li su pripadnici MUP-a sačinili zapisnik sa terena na kome je došlo do nesreće i da li su ga prosledili dalje nadležnima.

Ignorisane procedure

Dobri poznavaoci pravila o radu policije kažu za Danas da je MUP taj koji obaveštava javnost da je došlo do nasilne smrti, da bez obzira da li je istraga tužilaštva završena ili ne zapisnik o slučaju mora da bude sačinjen i potpisan od strane tužioca. S obzirom na to, zašto MUP Srbije nije obavestio javnost o tragičnoj smrti radnika,isto kao i EPS, ostaje misterija koja svakako ide u prilog onima koji tvrde da je reč o zataškavanju slučaja zbog neispoštovane procedure boravka u TE „Morava“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari