Nastavak radova jača pozicije Rio Tinta u slučaju odštete 1Foto: Beta/Milan Timotić

Saopštenje Rio Tinta da „revidira dinamiku realizacije projekta Jadar“ ne predstavlja odustajanje te britansko-australijske kompanije od namere da izgradi rudnik litijuma u okolini Loznice već treba da pokaže da bez obzira na stav vlasti i ekoloških organizacija u Srbiji nastavlja ambiciozno sa tim projektom, kako bi u slučaju otkazivanja gostoprimstva imala što jače argumente da isposluje odštetu, smatra stručna javnost.

Kompanija Rio Sava eksplorejšn  objavila je da je Rio Tinto, „zbog kašnjenja u ishodovanju Odobrenja za eksploataciono polje“, revidirao dinamiku realizacije Projekta „Jadar“.

– Na osnovu trenutnih procena i pod uslovom da se ishoduju sva relevantna odobrenja i dozvole, očekuje se da prva komercijalna proizvodnja bude najranije 2027. godine  a prethodno je to bilo planirano za 2026. godinu – navedeno je u saopštenju.

Rio Tinto ostaje posvećen razvoju Projekta “Jadar” i „prepoznaje da u daljem napredovanju projekta mora slušati i poštovati stavove svih zainteresovanih strana“. Istaknuto je da će Rio Tinto iskoristiti dodatno vreme da nastavi angažovanje sa zajednicom i razjasni sva pitanja u vezi sa potencijalnim uticajem projekta na životnu sredinu. Dobijanje odobrenja o eksplatacionom polju je neophodan uslov da Rio Tinto formalno podnese Vladi Srbije Studije procene uticaja na životnu sredinu, koje će uključivati javne konsultacije, piše u saopštenju.

Eksperti smatraju da bez obzira na stav predsednika Srbije Aleksandra Vučića da treba uvesti moratorijum na izgradnju  rudnika litijuma u Srbiji do kraja godine i predsednice Vlade Ane Brnabić da sve potpisane ugovore sa tom kompanijom treba raskinuti  svojim najnovijim saopštenjem Rio Tinto na šalje poruku vlastima već ekološkoj javnosti koja se protivi projektu Jadar, smatrajući ga štetnim po životnu okolinu i zdravlje ljudi tog kraja.

– U Rio Tintu su svesni da je vlast veoma zainteresovana za razvoj tog projekta i da ga prihvata u potpunosti ali da mu se javno suprotstavlja ili od njega ograđuje samo zbog javnosti jer je njen veliki deo protiv izgradnje rudnika litijuma u Srbiji. Stoga je saopštenje namenjeno upravo ekološkim organizacijama da bez obzira na njihov angažman Rio Tinto ozbiljno nastavlja da radi na projektu i samo ga zbog novonastae situacije prolongira. Na taj način Rio Tinto gradi sebi poziciju kompanije koja je spremna da iskoristi sva dobijena prava za realizaciju investicije – kaže za Danas ekonomista Milan R. Koačević.

Prema rečima našeg sagovornika Rio Tinto pokušava da sačuva svoju investiciju  i stavlja do znanja da mu ne pada na pamet da odustane od  isplativog projekta.

– Na taj način Rio Tinto srpskoj javnosti stavlja do znanja da je spreman da svoja prava investitora štiti i pred međunarodnom arbitražom i traži odštetu. To bi Srbiju skupo koštalo i u kompaniji žele da svojim javnim nastupom to prezentuju onima koji ne žele rudnik u Srbiji. Ukoliko taj pritisak ipak bude nepopustljiv, ako ekolozi ne odustanu od svog zahteva, Rio Tinto će pokrenuti proces pred međunarodnom arbitražom i stranim sudovima kako bi nadoknadio štetu koju smatra da mu je načinjena jer eksploatacije neće biti – objašnjava Kovačević.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić takođe smatra da je nastavkom poslovnih aktivnosti Rio Tinto odlučan da se maksimalno zaštiti u slučaju da će morati da ode iz Srbije, kako bi zahtevao odštetu.

– Iz Rio Tinta vlastima i ekološkim organizacijama poručuju da su primili k znanju stavove o tome da kompanija nije poželjna u Srbiji i da se Vlada sprema da otkaže ugovore koje ima vezano za istražne radnje. Međutim, bez obzira što je konstatovao stav javnosti Rio Tinto i dalje nastavlja sa svojim poslovnim aktivnostima kroz revidiranje dinamike realizacije projekta. Ta kompanija ima iskustvo kada je reč o protivljenju lokalnih zajednica da gradi rudnike širom sveta i ima razrađenu taktiku kako nastupati u situacijama poput ove u kojoj se našla u Srbiji. Stoga ona nastavlja sa onim zbog čega je i došla na naše prostore da bi u slučaju da mora da ode imala osnovu za pokretanje spora pred međunarodnom arbitražom zarad nadoknade troškova zbog izgubljene investicije – zaključuje naš sagovornik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari