NBS: MMF ocenio da se privreda Srbije snažno oporavlja 1Foto: Aleksandar Roknić

Narodna banka Srbije (NBS) saopštila je danas da je Međunarodni monetarni fond (MMF) ocenio da se privreda Srbije odlično nosi sa izazovima koje je nametnula pandemija Covid-19 zbog čega će rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u ovoj godini biti 6,5 odsto.

„U toku je snažan ekonomski oporavak koji je omogućen pravovremenim i obimnim merama monetarne i fiskalne politike, zbog čega MMF procenjuje rast BDP-a Srbije od 6,5 odsto ove godine, a zatim i nastavak visokog rasta od 4,5 odsto u 2022. godini“, ocenjeno je, kako je navela NBS, na završnom sastanku delegacije  Srbije sa MMF-om.

To je prvo razmatranje rezultata u Srbiji u okviru dogovorenog ekonomskog programa MMF-a, podržanog nefinansijskim Instrumentom za koordinaciju politike.

Srbija je, prema rečima guvernera NBS Jorgovanke Tabaković, među retkim zemljama koje su pretkrizni nivo BDP-a dostigle već početkom ove godine, pri čemu, ekonomska aktivnost ukazuje na to da bi realni privredni rast ove godine mogao da premaši i 6,5 odsto.

MMF je, kako se navodi, ocenio i da je aktuelno kretanje inflacije pod uticajem privremenih faktora, pre svega niske baze iz prošle godine, kao i globalnih kretanja koja utiču na cene energenata i cena neprerađene hrane.

„I u drugim zemljama, inflacija će se još nekoliko meseci kretati na sličnim nivoima, nakon čega će se, tokom 2022. godine, vratiti u ciljani koridor. MMF je ocenio da je na ovakva kretanja kao i u velikom broju zemalja, NBS reagovala adekvatno pooštravajući monetarne uslove povećanjem prosečne repo stope unutar koridora kamatnih stopa, ne menjajući pritom referentnu kamatnu stopu“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je bazna inflacija u Srbiji relativno stabilna, što ukazuje da su inflatorni pritisci privremenog karaktera, a projektovano je i dalje smanjenje deficita tekućeg računa na oko četiri odsto BDP-a ove godine, uz zadržavanje njegove potpune pokrivenosti neto prilivom stranih direktnih investicija.

Ocenjeno je i da je kurs dinara ostao stabilan kao i bankarski sektor, koji je i dobro kapitalizovan i likvidan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari