NBS povećala stopu obavezne rezerve, povlači višak dinara 1narodna banka srbije foto Aleksandar Roknic

Izvršni odbor Narodne banke Srbije na današnjoj sednici je odlučio da poveća stopu obavezne rezerve koju poslovne banke drže kod Narodne banke Srbije tako dalje zaoštravajući monetarnu politiku i pored odluke o zadržavanju refernetne kamatne stope.

Stope obavezne rezerve na deviznu osnovicu povećane su za po tri procentna poena.

Na obaveze sa ročnošću do dve godine banke moraju da polože obaveznu rezervu od 23 odsto, a na obaveze preko dve godine stopa je 16 odsto.

Takođe, povećani su procenti dinarskog izdvajanja devizne obavezne rezerve za po osam procentnih poena na 46 i 38 odsto za obaveze sa ugovorenom ročnošću do dve godine i preko dve godine.

Povećane su i stope obavezne rezerve na dinarsku osnovicu za po dva procentna poena na sedam i dva odsto za obaveze sa ugovorenom ročnošću do dve godine i preko dve godine.

„Obavezna rezerva je uobičajeni instrument monetarne politike koji stoji na raspolaganju centralnoj banci radi regulisanja likvidnosti, a time i uticaja na monetarne uslove bankarskog sektora“, navodi sa u saopštenju Narodna banke Srbije.

Kako se navodi u obrazloženju, „navedene izmene imaju za cilj da u ambijentu izuzetno visokog viška dinarske likvidnosti u bankarskom sektoru, podrže dosadašnje pooštravanje monetarnih uslova putem podizanja osnovnih kamatnih stopa Narodne banke Srbije, čime se dodatno povećava efikasnost transmisionog mehanizma monetarne politike i doprinosi vraćanju inflacije u granice cilja.

Ukupan procenjeni efekat ove mere na nivou bankarskog sistema je povlačenje dinarske likvidnosti u iznosu od oko 115 milijardi dinara, dok bi efekat na deviznu likvidnost bio gotovo neutralan (povlačenje oko 25 miliona evra).

Na ovaj način visoki viškovi dinarske likvidnosti u bankarskom sektoru (posmatrani kao zbir plasmana banaka kod Narodne banke Srbije putem repo transakcija i depozitnih olakšica) bili bi smanjeni za oko 20 odsto, što znači da će banke i dalje raspolagati značajnim iznosom slobodnih sredstava za obavljanje kreditne aktivnosti. Nakon primene ove mere, regulatorni pokazatelji likvidnosti banaka i dalje će biti na visokom nivou“, navodi se u saopštenju.

Oni navode da banke u Srbiji već dugo posluju sa viškom dinarske likvidnosti, a posebno od maja prošle godine kada se količina dinara povećavala zbog neto kupovine deviza od strane NBS.

Današnjim izmenama Odluke o obaveznoj rezervi banaka kod Narodne banke Srbije, ukinuto je ograničenje koje se odnosilo na višak izdvojene devizne obavezne rezerve (iznad obračunate) uvedeno u ambijentu negativnih kamatnih stopa u evro zoni.

Imajući u vidu da kamatne stope Evropske centralne banke nisu više negativne i da su u proteklom periodu tome prilagođene i kamatne stope na finansijske instrumente u evrima, Izvršni odbor Narodne banke Srbije ocenio je da su se stekli uslovi za ukidanje ovog ograničenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari