NBS: Strane investicije 1,8 milijardi evra 1Foto: Stanislav Milojković

Narodna banka Srbije (NBS) saopštila je danas da je neto priliv stranih direktnih investicija u Srbiju prošle godine iznosio je 1,8 milijardi evra ili 5,4 odsto bruto domaćeg proizvoda, po čemu je Srbija bila jedan od lidera u regionu.

Slične rezultate očekujemo i u ovoj godini – neto priliv od oko 1,8 milijardi evra, uz zadržavanje pune pokrivenosti deficita tekućeg računa ovim prilivima.

U devet meseci ove godine neto priliv stranih direktnih investicija iznosio je 1,3 milijarde evra, od čega se na dužničke instrumente odnosi 474 miliona evra.

Otvorena i često korišćena mogućnost u svim zemljama da se međukompanijski krediti konvertuju u vlasnički ulog, jedan je od razloga zašto se, prema međunarodno priznatoj i uporedivoj metodologiji, dužnički instrumenti smatraju stranim direktnim investicijama, navodi se u saopštenju.

Veća dobit kompanija u 2015. i 2016. godini je, pre svega, rezultat njihovog uspešnijeg poslovanja.

Strani investitori se pretežno opredeljuju da ostvarenu dobit zadrže u našoj zemlji i ponovo ulažu u postojeće i nove projekte, pa je za devet meseci ove godine po osnovu ostvarene dobiti neto isplaćeno 384 miliona evra, dok je reinvestirano 438 miliona evra.

Na odluku stranih investitora da nastave da ulažu u Srbiju, između ostalog, utiče i unapređenje poslovnog i investicionog ambijenta, kao i bolje makroekonomske performanse i izgledi naše ekonomije, navodi NBS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari