Nedimović: Obezbeđeno 400.000 tona veštačkog đubriva, potrebe Srbije u potpunosti zadovoljene 1Foto: BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ/DS

Ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović izjavio je da je obezbeđeno veštačko đubrivo za predstojeću setvu, kao i da će u naredne tri nedelje biti dodatnih količina, čime će Srbija ukupno imati 400.000 tona veštačkog đubriva, objavilo je danas ministarstvo.

Nedimović je naveo da će đubriva urea biti dovoljno i potpuno su skladu sa potrebama Srbije za predstojeću setvu, kao i da su količine đubriva NPK takođe apsolutno zadovoljene, te da poljoprivrednici nemaju razloga za zabrinutost.

Istaknuto je da je, uprkos velikim problemima kako u transportu, tako i samoj proizvodnji đubriva na međunarodnom tržištu, Srbija uspela da obezbedi potrebne količine, za razliku, kako je naglasio, od mnogih drugih zemalja, posebno onih u okruženju koje ni nemaju đubriva.

Povodom skoka cene inputa u ratarskoj proizvodnji, ministar je najavio i dve konkretne mere podrške.

Prva mera se odnosi na beskamatne kredite kod poslovnih banaka za poljoprivrednike, sa rokom otplate do tri godine i mogućim grejs periodom do godinu dana, dok se druga mera odnosi na ukidanje carina od 10 odsto za nabavku đubriva sa tržišta trećih zemalja, onih sa kojima Srbija nema Sporazume o slobodnoj trgovini, poput onih koje ima sa EU i Ruskom Federacijom.

Iako je cena inputa skočila i do 50 odsto, Nedimović je istakao da je važno i da je konačna cena proizvoda, poput pšenice, povećana do 90 odsto, što, smatra, ostavlja značajan prostor za zaradu poljoprivrednika.

Pored toga Ministarstvo poljoprivrede je najavilo i vanrednu kontrolu uvezenog đubriva i njegovog kvaliteta, kako se u ovoj situaciji ne bi došlo do bilo kakave vrste zloupotreba i nanošenja štete poljoprivrednicima.

Prema rečima Nedimovića, u narednih mesec dana se očekuje stabilizacija tržišta i snižavanje cena đubriva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.