Negotinske pivnice na digitalnoj platformi 1Foto: RARIS

Deo projekta „Podzemno izgrađeno nasleđe – katalizator za valorizaciju“ koji se finansira iz evropskog okvira za nauku i saradnju – COST je i Regionalna agencija za razvoj istočne Srbije. U okviru projekta razvijena je i digitalna Platforma Underground Built Heritage na kojoj je RARIS predstavio pivnice.

Projekat „Podzemno izgradjeno nasledje – katalizator za valorizaciju“ okuplja više od 200 istraživača i stručnjaka iz 35 zemalja, a RARIS je jedan od članova Upravnog odbora projekta.

Kako navode u RARIS-u, učešće u ovom projektu omogućiće im da se prikupe iskustva i primeri dobre prakse sa najpoznatijih lokaliteta koji bi se mogli primeniti u istočnoj Srbiji.

-Projekat priprema set praktičnih alata „Toolbox“ kao kolekciju preporučenih metodologija, studija slučaja, referentnih dokumenata, veb lokacija i drugih pratećih materijala, uputstava i najboljih praksi koja će biti na raspolaganjima svima koji žele da razvijaju podzemno izgrađeno kulturno nasleđe u svojim sredinama – kažu u RARIS-u.

Na sastanku radnih grupa, koji je održan u Ankari, RARIS je predstavio pivnice i aktivnosti koje se realizuju u cilju unapređenja pivnica. Negotinske pivnice je RARIS predstavio na digitalnoj platformi Underground Built Heritage koja je razvijena u okviru projekta.

Na ovoj Platformi su predstavljene i druge svetski poznate atrakcije podzemnog izgrađenog nasledja kao što su: Paros, Grotte di Camerano, Hypogeum, Ghar Dalam, Sybil, Neapolis i drugi.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari