Neto devizne rezerve Narodne banke u novembru 14,2 milijarde evra 1Ilustracija Foto: Srbija Ziđin Koper

Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije na kraju novembra iznosile su 17,27 milijardi evra, saopštila je Narodna banka Srbije.

U toku novembra bruto devizne rezerve povećane su za 396 miliona evra. Na ovom nivou deviznih rezervi obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 151 odsto i pet meseci uvoza robe i usluga, što je skoro dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama.

Neto devizne rezerve (devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju novembra iznosile su 14,2 milijarde evra i u odnosu na kraj prethodnog meseca bile su više za 297,4 miliona evra.

Kako se navodi u saopštenju NBS, povećanje deviznih rezervi rezultat je priliva na domaćem deviznom tržištu, gde je NBS kupila 410 miliona evra.
Na povećanje deviznih rezervi u novembru dodatno su uticali neto prilivi po osnovu devizne obavezne rezerve banaka, upravljanja deviznim rezervama, donacija i po drugim osnovima (u ukupnom iznosu od 169,2 miliona evra).

Istovremeno imali smo odlive radi izmirenja deviznih obaveza države po osnovu kredita i hartija od vrednosti u neto iznosu od 88,6 miliona evra i 33,2 miliona evra po drugim osnovama.
Tržišni faktori delovali su negativno i slabljenje dolara prema evru za četiri odsto delovalo je na smanjenje rezervi za 61,4 miliona evra.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u novembru iznosio je 887,6 miliona evra i bio je za 96,9 miliona evra veći nego u prethodnom mesecu. U prvih jedanaest meseci ove godine, u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 8.778,5 miliona evra.

Vrednost dinara prema evru u novembru gotovo je nepromenjena, dok je od početka godine dinar nominalno ojačao prema evru za 0,2 odsto, napominje NBS.

Narodna banka Srbije je na međubankarskom deviznom tržištu u novembru kupila 350 miliona evra, dok je od početka godine neto kupila 450 miliona evra, „radi održavanja relativne stabilnosti kursa dinara prema evru“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari