Neuspela prodaja ATP Vojvodine 1Ilija Dević Foto: Stanislav Milojković

Prodaja tri celine ATP „Vojvodine“ među kojima je i komleks novoizgrađene autobuske stanice i servisnog centra, koju je stečajna uprava planirala da realizuje početkom ove nedelje, oglašena je neuspešnom jer nije bilo zainteresovanih kupaca.

Takav ishod dan pre nego što je licitacija trebalo da se održi, prognozirao je i bivši većinski vlasnik tog preduzeća, Ilija Dević.

On je izjavio da nema logike u odluci Nadzornog odbora o prodaji imovine preduzeća koje je opterećeno brojnim sporovima a jedino objašnjenje je, kaže, da se priprema teren za drugi krug, a potom i slobodnu pogodbu u kojoj bi cena bila neuporedivo niža.

– U momentu uvođenja stečaja 2008. godine procenjena vrednost novosagrađenih objekata, dozvola i potencijala za biznis iznosila je preko sto miliona evra. Kroz stečaj, 12 godina kasnije, sve je ponuđeno za oko šest miliona evra, a kupaca nema. Kako je kroz stečaj, čija je osnovna funkcija da sačuva imovinu i namiri poverioce, došlo do tako drastičnog obezvređivanja firme? Deo odgovora je i u prijavi koju sam protiv stečajnog upravnika podneo Agenciji za licenciranje stečajnih upravnika – ističe Dević i ukazuje na niz postupaka kojima je umanjena vrednost preduzeća.

On tvrdi i da ovakvom prodajom niko osim glavnog poverioca ne bi bio namiren, a krivica i teret duga bili bi svaljeni na njega.

Istovremeno, objašnjava, priprema se teren za kupca iza koga mora da stoji politika jer u taj posao može da krene samo onaj ko ima dovoljno jak uticaj na vlast, toliki da je siguran u aktiviranje ugovora koji bi omogućio rad autobuske stanice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari