Nikezić Momiroviću: Vi o inflaciji ništa ne znate, ali je zato Mona Fešn od kada ste postali ministar povećala prihode sa šest na 24 miliona evra 1Foto: Đorđe Krstić, MUST

Potpredsednik Stranke slobode i pravde Dušan Nikezić poručio je danas ministru trgovine Tomislavu Momiroviću da razlika u inflaciji u Srbiji i evropskim zemljama nije „u pola procenta“, kako tvrdi, već da je u Srbiji 12,5 odsto, a u zemljama u okruženju do osam odsto.

Nikezić je u saopštenju naveo da je u ratom razorenoj Ukrajini inflacija 11,3 odsto, u Hrvatskoj osam, Bugarskoj 7,8 odsto, Crnoj Gori 6,7, Sloveniji 5,7, a u Rusiji 4,4 odsto.

Sramota je što Momirović vodi ministarstvo nadležno za cene u uslovima najviše inflacije u prethodnih 20 godina, ocenio je Nikezić.

Nikezić je dodao da se ističe Momirovićeva izjava da „nisu tolike marže u trgovinskim lancima, a profitna stopa im je niska“, iako je i guverner Narodne banke Jorgovanka Tabaković rekla da su „trgovinske marže u 2022. godini bile za 36,6 odsto više nego u 2019. godini“, dok su svi vodeći trgovinski lanci lane ostvarili rekordne profite.

„Vi o maržama, cenama ili inflaciji ništa ne znate, a i ne zanima vas, ali zato u glavu znate tačan broj zaposlenih u vašoj porodičnoj firmi Mona Fešn, koja je, verovatno slučajno, od kada ste postali ministar povećala prihode sa šest na 24 miliona evra“, poručio je Nikezić, obraćajući se Momiroviću.

Nikezić je dodao da je SSP pre godinu dana pozvala Momirovića i ostale nadležne organe da utvrde strukturu cena 100 osnovnih životnih namirnica, ograniči marže i utvrdi porez na ekstraprofit za one koji su se „obogatili na narodnoj muci“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari