Nikezić (SSP): Narodna banka Srbije neuspešna u obaranju inflacije, potrebna ostavka guvernerke 1narodna banka srbije foto Aleksandar Roknic

Potpredsednik Stranke slobode i pravde Dušan Nikezić ocenio je danas da je Narodna banka Srbije neuspešna u sprovođenju osnovnog cilja – postizanju i održavanju stabilnosti cena.

 

On je u saopštenju naveo da se guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković hvali „originalnom monetarnom politikom“, umesto da podnese ostavku i uputi javno izvinjenje građanima Srbije „zbog katastrofalnih rezultata i nebrojenih propusta“.

Nikezić je reagovao na autorski tekst guvernerke „Faktor pohlepe u njegovim različitim oblicima i inflacija“ u časopisu „Svet bankarstva i investicija“, koji je danas preneo sajt NBS.

Dokaz neuspešnosti NBS je, po rečima Nikezića, i to što je inflacija u Srbiji najveća u poslednjih 20 godina, dva i po puta veća nego u evro zoni i šest puta veća nego u SAD ili Rusiji.

Jorgovanka Tabaković je ocenila da bi „inflacija buknula i da nije bilo sukoba u Ukrajini“, zbog viška novca koji su štampale centralne banke SAD, ECB i druge, i da je ona na to upozoravala još 2018. godine.

Zato je Nikezić pitao guvernerku zašto onda nije preduzela adekvatne mere monetarne politike, umesto što je u periodu jul 2019. – jul 2022. godine povećala novčanu masu (M1) u Srbiji za 64 odsto, dok je u EU taj rast bio 40 odsto, što je direktno doprinelo da inflacija u Srbiji bude daleko veća nego u EU.

Povodom navoda u tekstu guvernerke da je NBS redovno razgovara sa velikim trgovinskim lancima i preduzima sve druge mere koje su joj na raspolaganju da utiče na smanjenje cena, Nikezić je rekao da je propustila priliku da kaže da su ti lanci, zahvaljujujući enormnim maržama, ostvarili rekordnu dobit prošle godine.

On je podsetio da je predlog Stranke slobode i pravde bio da se utvrdi struktura troškova 100 osnovnih namirnica i spreči preterana marža na hranu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari