Nikezić: Svaki dinar koji imate na računu je isključivo posledica prekomernog zaduživanja zemlje 1foto Amir Hamzagić/ATAImages

Potpredsednik Stranke slobode i pravde Dušan Nikezić poručio je danas da se Srbija ne bi zadužila 26. oktobra 1,7 milijardi evra po kamati od devet odsto da je istina da zaista ima na računu pet milijardi evra svog novca.

„Svaki dinar koji imate na računu je isključivo posledica prekomernog zaduživanja zemlje, pošto ste samo u protekle četiri godini napravili rupu u budžetu od 10,5 milijardi evra, pa ste u tom periodu i zadužili zemlju za dodatnih 12 milijardi evra“, poručio je Nikezić obraćajući se predsedniku Srbije Aleksandaru Vučiću.

Nikezić je u pisanoj izjavi podsetio da je država u proteklih godinu uzela kredit Fonda za razvoj Abu Dabija od milijardu dolara, kredit MMF od 2,4 milijarde evra, kredit EBRD od 300 miliona evra za likvidnost EPS, dva kredita Svetske banke od 220 miliona evra za javne institucije i javne finansije, tri kredita vredna 340 miliona evra od Francuske agencije za razvoj i da je izdala obveznice na međunarodnom tržištu od 1,75 milijardi dolara.

„Zbog tog prekomernog zaduženja, Srbija godišnje, samo za kamatu, izdvaja 1,6 milijardi evra, što je isto koliko daje i za sve subvencije: od privrede i poljoprivrede, preko nauke i kulture, do putne i železničke infrastrukture. I zbog toga nema para za srpske poljorivrednike, privrednike, za zaposlene u bolnicama, školama, vrtićima, poštama“, zaključio je Nikezić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari