DUSAN NIKEZIĆfoto BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ

Vlast u Srbiji deset godina „uništava Elektroprivredu Srbije (EPS) sa ciljem da se raspadne do te mere da jedino prihvatljivo rešenje postane privatizacija“, rekao je potpredsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dušan Nikezić za nedeljnik „Vreme“.

„Ako se privatizacija desi, na gubitku neće biti samo zaposleni u EPS-u ili građani Lazarevca, Obrenovca i Kostolca, već ćemo izgubiti svi“, ocenio je Nikezić.

Po njegovim rečima, kao posledica neznanja, korupcije i javašluka SNS kadrova, EPS nastavlja da se raspada, uvozi milione tona uglja iz Indonezije, stanovništvu podiže cenu struje za 50 odsto, privredi naplaćuje cenu od 110 evra megavata po satu (MWh) koja je trenutno veća i od berzanske, dok održavanje EPS-a u životu građane košta najmanje tri milijarde evra u samo tri godine.

Nikezić je kazao da je primer lošeg rukovođenja EPS-om nameravana izradnja reverzibilne hidroelektrane (RHE) „Bistrica“ na reci Uvac, za koju smatra da je najveća „pljačka u najavi“ vlasti Srpske napredne stranke.

Naveo je da se godinama povećava cena izgradnje RHE „Bistrica“, iako suštinski nije došlo ni do kakvog unapređenja tehnologije ili tržišnih poremećaja koji bi to opravdali. Od početne cene od 560 miliona evra stiglo se do 1,2 milijarde evra koje je najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

„Po tome ispada da je inflacija najviše pogodila RHE, pošto je vrednost RHE ‘Bistrica’ za samo godinu dana povećana 114 odsto, više od hrane i energenata“, naveo je Nikezić.

Podsetio je da je to stari projekat za koji je EPS još u martu 2012. potpisao Memorandum o razumevanju sa kanadskim Lavalinom i kineskim Čajna nuklear auer inženjeringom „nakon čega je izgleda pao u zaborav, sve dok nije aktuelizovan posle serije havarija u EPS-u, decembra 2021. godine“.

„Kod RHE ‘Bistrica’ nije mutna samo priča oko cene i finansiranja, već i realizacija samog projekta. Naime, iako se podrazumevalo da Bistricu gradi EPS koji jedini ima kapacitet, znanje i iskustvo za ovako važan strateški projekat, Vlada je EPS isključila iz njegove realizacije, a investitorska prava prenela na Ministarstvo energetike, što je više nego neuobičajeno, pošto ono nema znanje i resurse za ulogu investitora na ovako kompleksnom projektu“, predočio je Nikezić.

Nijedan čan Projektnog tima za realizaciju tog projekta nije iz EPS-a, naveo je Nikezić, a rukovodilac tima Milan Ćirović „nema nikakve veze sa EPS-om ili hidroelektranama, već ni sa elekroenergetskim sektorom uopšte“.

„Radi se o bivšem direktoru kragujevačke toplane, koji je u Kragujevcu poznat po tome što je istovremeno bio i direktor toplane i vlasnik firme ‘Termogama’ koja je projektovala i izvodila radove na uvođenju grejanja“, rekao je Nikezić.

Dodao je da projektom RHE Bistrica „upravlja ministarka bez dana iskustva u energetskom sektoru, finansiranje se obezbeđuje na osnovu nečijeg dogovora, po ceni koja je duplirana za godinu dana“.

Nikezić je naveo da ostaje nejasno zašto se EPS isključuje iz ovog projekta.

„Da li to znači da će se, nakon izgradnje, upravljačka prava preneti na neku stranu firmu ili privatnog operatera bliskog vlastima? Da li je tačno da se EPS cepa na termo i hidro proizvodne celine, radi lakše privatizacije? Da li će RHE ‘Bistrica’ biti deo paketa od 11 hidroelektrana koje planiraju da prenesu na zajedničku firmu kojom upravlja mađarski MVM?“, pitao je Nikezić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari