Nisu maline, ali Srbija zarađuje milijarde evra na njihovom izvozu 1

Srbija je prošle godine u svet izvezla poslovnog i menadžerskog savetovanja u vrednosti od 1,69 milijardi evra, što predstavlja rast za 37,6 odsto u odnosu na 2021. godinu.

Najveći deo izvoza ovih usluga odnosio se na usluge poslovnog konsaltinga u šta spadaju, kako za Danas kažu u Narodnoj banci Srbije, konsultantske usluge u vezi sa upravljanjem poslovnim projektima i organizacijom, upravljanje firmom, tržištem, ljudskim resursima i proizvodnjom, preduzetnički i poslovni konsalting.

Deo poslovnog konsaltinga su, kako navode u NBS, i odnosi s javnošću, kotizacije za poslovne skupove, refundacija troškova organizacije poslovnih skupova.

Poslovni konsalting tako čini 52,1 odsto izvoza ove vrste usluga, zatim slede usluge marketinga i ispitivanja tržišta sa učešćem od 33,7 odsto i pravne i računovodstvene usluge sa učešćem 14,2 odsto.

U NBS kažu da uvoz ove vrste usluga prošle godine bio 928,3 miliona evra, što je rast za 6,3 odsto, i da je struktura slična izvoznoj.

Najveće učešće u uvozu ove vrste usluga imao je uvoz usluga poslovnog konsaltinga sa 53,9 odsto, trećina (33,7 odsto) uvoza se odnosilo na usluge marketinga i ispitivanja tržišta, a oko 12,4 odsto se odnosilo na pravne i računovodstvene usluge.

Struktura izvoza i uvoza ovih usluga je 2021. bila slična onoj iz 2022. godine, tako da je i kod izvoza i kod uvoza najveće učešće imao izvoz i uvoz usluga poslovnog konsaltinga, slede izvoz i uvoz usluga marketinga i ispitivanja tržišta i izvoz i uvoz pravnih i računovodstvenih usluga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari