Normalizacija komercijalnih zaliha nafte u zemljama EU 1Foto: EPA-EFE/ALI HAIDER

Kao rezultat krize izazvane korona virusom komercijalne zalihe nafte u Evropskoj uniji doživele su velike oscilacije tokom tekuće godine u poređenju sa prethodnom.

Variranje komercijalnih zaliha „crnog zlata“ povezano je sa merama u borbi protiv korona virusa koje su ograničile kretanje i transport i u znatnoj meri smanjile potražnju za gorivom u 2020. godini. Sa postepenim ukidanjem ograničenja, potražnja za naftnim proizvodima počela je da se povećava i normalizuje pa su tako u junu ove godine komercijalne zalihe nafte u zemljama EU dostigle cifru od 55,1 milion tona. To čini 33 odsto od ukupnih zaliha u iznosu od 167,6 miliona tona komercijalnih rezervi nafte.

Normalizacija komercijalnih zaliha nafte u zemljama EU 2

Domaće komercijalne zalihe nafte mogu varirati u skladu sa potrebama tržišta, za razliku od hitnih zaliha nafte, koje su prilično stabilne jer odražavaju obaveze koje se obračunavaju na godišnjoj osnovi. Komercijalne zalihe služe vlastitim operativnim potrebama zemalja i mogu biti od presudnog značaja u vreme krize, zbog čega su zemlje članice EU dužne da ih prijave zajedno sa hitnim zalihama nafte.

Zemlje EU sa najvećim oscilacijama u komercijalnim zalihama nafte u junu ove u poređenju sa istim periodom prošle godine bile su Grčka, Estonija i Danska.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari