Nova ekonomija: Država postala vlasnik zemljišta i zgrada Beogradskog sajma 1Foto: BETAPHOTO/ANA SLOVIĆ

Država je postala vlasnik zemljišta i zgrada Beogradskog sajma, koji više nema ni pravo na korišćenje tih nekretnina, objavila je danas Nova ekonomija.

Beogradski sajam je iz svoje imovine u junu isknjižio 24 hektara zemljišta, čija je vrednost 17,1 miliona evra, i građevinske objekate od 21,5 miliona evra.

To preduzeće i država su se od 2015. sudili oko toga koliko zemljišta, zgrada i sredstava koje koristi Sajam pripada državi.

Privredni sud u Beogradu je 2015. presudom utvrdio da je udeo državne svojine 26,48 odsto, a 2019. je Vrhovni kasacioni sud utvrdio da je i preostalih 73,52 odsto državna svojina.

Kako piše Nova ekonomija, Republički geodetski zavod je u Katastru nepokretnosti promenio podatke i na zemljištu Sajma upisao državu kao jedinog vlasnika i imaoca prava.

Na to se Sajam žalio navodeći da su sudske presude deklarativnog karaktera i da na osnovu njih ne može da dođe do promena u katastru, već da se samo utvrđuje vlasništvo Srbije nad sredstvima koje koristi Sajam.

Iako su podaci u katastru ostali izmenjeni, Sajam je nastavio da koristi sve parcele i objekte, tako da se u knjigama nije vršilo knjiženje nikakvih promena po ovom osnovu.

Vlada je u aprilu ove godine donela Zaključak prema kojem Skupština Sajma treba da donese odluku o usaglašanju imovine u bilansu, što je ona uradila u junu.

U jedinom trenutno javno dostupnom finansijskom izveštaju Sajma upisan je dobitak od 3,5 miliona dinara.

Posle odluke Skupštine Sajma o isknjiženju imovine, podnet je korigovan redovni godišnji izveštaj u kojem će sajam imati iskazan gubitak od 991,4 miliona dinara, piše Nova ekonomija.

Podsetili su da je gradski menadžer Miroslav Čučković najavio da se Sajam za približno pet godina seli u Surčin, kod budućeg nacionalnog stadiona, a u okviru kompleksa koji će država sagraditi za potrebe specijalizovane izložbe EXPO 2027.

U planu je da Hala 1, koja je pod zaštitom, bude pretvorena u kreativni centar.

Po nezvaničnim informacija, prostor Beogradskog sajma se priprema za izgradnju stanova u okviru projekta „Beograd na vodi“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari