Nova ekonomija: Hladnjačari dogovorili kredit od dve milijarde za isplatu prošlogodišnjih malina 1Foto: Shutterstock/Veronika Kovalenko

Predstavnici države i Udruženja malih i zadružnih hladnjača i proizvođača maline „Naše voće Srbija“ dogovorili su na današnjem sastanku sa premijerkom Anom Brnabić da obezbeđivanjem kredita od dve milijarde dinara, isplate prošlogodišnji rod, prenela je Nova ekonomija.

Prema postignutom dogovoru, hladnjačarima koje imaju malinu na lageru biće obezbeđene državne pozajmice ukupne vrednosti oko 17 miliona evra, koji će oni obavezno usmeravati na isplatu proizvođača.

Kredit je po modelu garantne šeme sa kamatom koju subvencioniše Ministarstvo poljoprivrede i sa grejs periodom.

Da bi se sredstva opredelila na sednici Vlade Srbije, dogovoreno je da se krediti plasiraju preko banke Poštanske štedionice.

„Obaveza je da se napravi sporazum između malih hladnjača i proizvođača o modelu konačne isplate, jer sada je sav teret poremećaja na tržištu u rukama malih hladnjača. Mi pokušavamo da isplatimo malinu koja nam je na lageru“, rekao je predstavnik udruženja „Naše voće Srbija“, Božo Joković.

On je rekao da je opcija koja je dogovorena u saradnji sa Vladom Srbije „spas od trenutne loše situacije u malinarstvu“, a da brzo stiže i vrlo teška sezona berbe.

Cena maline prošle godine je bila rekordna, od 500 do 600 dinara po kilogramu, ali je kasnije stala njena prodaja, pa je dosta malinara ostalo neisplaćeno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari