Nova ulaganja u zlatiborsku Gold gondolu 1Zlatiborska žičara/Foto: Nenad Kovačević/Danas

Zbog radova kojima će se unaprediti rad i proširiti kapacitet uoči letnje sezone, zlatiborska Gold gondola neće raditi od 9.maja do 20 juna.

U čajetinskom JP Gold gondola, najavljuju obimne radove na instalacijama, postavljanje nadstrešnica na početnoj i krajnoj stanici, kao i testiranje dodatnih 18 kabina.

Bojana Božanić, direktorka JP Gold gondola, objasnila je da se od puštanja u rad, konstantno ulaže u unapređenje i bezbednost zlatiborske žičare.

Ona je najavila i rešenje za duge redove gostiju koji su čekali na vožnju na početnoj stanici.

„Krajem 2021.godine, uz podršku Opštinske uprave Čajetina, započeli smo pregovore sa francuskim proizvođačem opreme Poma o nabavci 18 kabina“, rekla je Božanić i dodala da će, nakon ukidanja epidemijskih mera, kapacitet kabina biti vraćen na prvobitnih deset osoba u jednoj kabini, čime će se skratiti i vreme čekanja putnika na vožnju.

Nova ulaganja u zlatiborsku Gold gondolu 2
Bojana Božanić/Foto: Nenad Kovačević/Danas

Osim toga, u planu je, kazala je, i poboljšanje softverskih rešenja.

„Kako bi planirani radovi minimalno uticali na naše poslovanje, odlučili smo se da ih obavimo posle prvomajskih praznika do početka letnje sezone. Radovi će početi 9. maja i trajaće do 20. juna i nadamo se da će se odvijati po planu i da ćemo spremno dočekati početak letnje sezone“, poručila direktorka Bojana Božanić.

Panoramska žičara, duga 8,94 kilometra, ide trasom od Zlatibora do vrha Tornika i ima međustanicu kod Ribničkog jezera, puštena je u rad u januaru prošle godine.

Njen trenutni kapacitet je 600 putnika po satu u 54 zasebne kabine sa po deset mesta, a maksimalni kapacitet je 90 kabina i 1000 putnika na sat.

Tokom vožnje, koja traje 25 minuta, putnici mogu da uživaju u atraktivnim zlatiborskim pejzažima.

Najduža na svetu

Zlatiborska žičara je najduža jednoužna žičara na svetu. Duža je i od žičare Tianmen Shan Cable Car gondole koja je, sa 7,4 kilometra držala taj rekord, a  nalazi se u  Nacionalnom parku Zhangjiasie u Kini, gde je snimljen kultni film Avatar, Džejmsa Kamerona.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari