„Nova“: Više od 30.000 ljudi mora u roku od osam dana da vrati pare banci 1foto Aleksandar Roknić

Veliki broj građana Srbije, koji su pre dve godine dobili sudsku presudu i povraćaj novca od banaka, usled nezakonite naplate obrade kredita i osiguranja kod Nacionalne korporacije, dobili su pre neki dan reviziju te presude i nalog da u roku od osam dana vrate novac banci i to bez prava žalbe, pišu danas novine Nova.

U udruženju potrošača Efektiva za Novu su potvrdili da se ovo sve češće događa od kada je Vrhovni kasacioni sud 16.septembra prošle godine dopunio svoj stav iz 2018, kada su građani tužili banke zbog nezakonite naplate troškova obrade kredita.

Do sada je više od 200.000 tužbi podneto u ovim predmetima. Od septembra prošle godine je između 20.000 i 30.000 tužilaca dobilo reviziju pravosnažne presude.

List i portal Nova.rs su kontaktirali Vrhovni kasacioni sud, ali nisu dobili odgovor.

Dejan Gavrilović iz „Efektive“ ovakvu praksu suda ocenjuje kao skandaloznu i „teror nad građanima“.

„Do 16. septembra su svi dužnici dobijali presude, banke su sve redom gubile i to je čak Vrhovni kasacioni sud potvrđivao. A onda im je neko naložio da promene stav i od tada su banke počele da dobijaju sporove, iako pre toga nikad nijedna banka nije dobila spor na Vrhovnom sudu. Šta se to desilo, pa su 16. septembra odlučili da sada sude u korist banka? Da li je nezavisno sudstvo ono koje tri godine sudi u korist dužnika i sad im kaže – vratite i platite troškove bankama za novac koji vam je ona nezakonito uzela“, pita se Gavrilović.

On navodi da je Vrhovni sud svojim stavom prvo „navukao“ ljude da tuže banke, a onda im „sada kaže da vrate sav iznos nazad i još druge troškove, te će banke još dodatno da zarade u celoj priči“. Kako to nazvati nego zločin, pita se naš sagovornik.

„Šta je tu još skandaloznije? Čitao sam najnoviju reviziju Vrhovnog suda koji se više ne drži ni te svoje dopune stava, jer su u njoj rekli da je odredba o naplaćenim troškovima na ime obrade kredita ništavna ako banka nije u predugovornoj fazi dala ponudu dužniku iz koje se vidi da će mu biti naplaćeni svi ti troškovi. U najnovijoj reviziji kažu da više ni ponuda nije bitna, već je dovoljan plan otplate. Dakle, svi koji imaju plan otplate će izgubiti spor. Malo je reći skandal, ovo je zločin“, ocenjuje Gavrilović.

Za ovu praksu Vrhovnog kasacionog suda Gavrilović kaže da u Srbiji „ne postoji pravni sistem i da više ne postoji poverenje u sudstvo“. Čemu suđenje ako je danas onako, a sutra ovako, pita se naš sagovornik. Gavrilović navodi da su revizije pravosnažno donetih presuda vanredni pravni lek i da Vrhovni sud njih potvrđuje, preinačuje ili vraća na ponovno odlučivanje.

„Tu nema pomoći, sudska presuda kaže da moraš da vratiš pare u roku od osam dana i ako ne vrate ovi će da pokrenu izvršenje pa će troškovi biti još veći. To je teror nad građanima“, poručuje Gavrilović.

On savetuje svima da 3. aprila izađu na izbore i promene ovaj „zločinački sistem“.

Bivši suprug naše čitateljke Tanje Margit Krstić u petak je dobio reviziju pravosnažne presude po kojoj njih dvoje moraju da vrate skoro 25.000 dinara u roku od osam dana tuženoj strani, odnosno banci.

Margit Krstić kaže za Novu da su pravosnažnu presudu protiv banke za nezakonitu naplatu troškova obrade kredita dobili 2020. godine i da su tada primili novac od banke.

„Advokat se krsti i rukama i nogama. Ovo je nečuveno. Imamo rok od osam dana da platimo, a taj novac se obično potroši. Sad smo dobili ovu reviziju i moramo da vratimo novac“, žali nam se naša sagovornica.

Ona navodi za „Novu“ da u reviziji presude piše da je „utvrđeno da su oni te troškove banaka morali da plate“.

„Šokirana sam, a mi verovatno nismo jedini… Ovo je nečuveno, šta sad mi da radimo? To je mnogo para. Stvarno ne znam čemu sve ovo vodi i zašto su oni to presudili pa onda izmenili“, pita se Tanja Margit Krstić i dodaje:

„Mogu samo da pretpostavim šta će biti kad prođe osam dana i koje će mere preduzeti banka ako ne dobije novac. Više me ništa ne čudi.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari