Očevi na odsustvu zbog nege deteta: Šta je pokazala računica - da li se isplati? 1Foto: Pixabay/smpratt90

Iako se 65.000 beba godišnje u Srbiji rodi, majke su te koje najčešće koriste pravo na odsustvo radi nege deteta, period koji po isteku porodiljskog mogu da koriste i očevi.

U Srbiji svega 300 očeva godišnje iskoristi tu mogućnost, a glavna urednica portala Bebac Jasmina Mihnjak kaže za Danas da se mame i tate međusobno dogovaraju, a da žene češće uzimaju odsustvo zbog dojenja.

“Prvih nekoliko dana očevi imaju jako malo slobodnih dana da budu tu i možda je to važnije nego ko će ostati sa bebom. Na to utiče i to što uglavnom muškarci više zarađuju, više je žena koje ne rade uopšte i kada se to preračuna, onda se više isplati da žena koristi odsustvo”, ističe Mihnjak.

Ona kaže da imamo situaciju da tate ne mogu da zamene na odsustvu mame preduzetnice koje moraju da se vrate ranije na posao.

“U tom slučaju muškarci i nemaju pravo na odsustvo radi nege deteta jer mama nije u radnom odnosu, već je preduzetnica. Vrlo je kompleksno i zavisi od 100 različitih faktora”, napominje Mihnjak.

Bojana Selaković iz Udruženja Roditelj kaže da u početku,kada je uvedeno da tate mogu da kroiste odsustvo radi nege deteta roditelji to nisu ni znali.

“Sada se to popravilo, ali i dalje majke uzimaju odsustvo u većoj meri i to je posledica polarizacije roditeljske uloge u podizanju dece. Istraživanja pokazuju da su majke i dalje dominantno te koje preuzimaju na sebe tu odgovornost, s druge strane ima i situacija kada tate žele da idu na odsustvo, ali im to ne dozvoljavaju poslodavci”, naglašava Selaković.

U Skandinaviji, navodi ona, postoji obaveza da oba roditelja podjednako učestvuju u odgajanju dece. Kod nas, kako kaže, ima i drugih problema, poput onog da su tate ograničene, da ne mogu da budu pratnja deci u bolničkom lečenju, ako na primer, u sobi ima više majki.

“Bitno je da se polako menja svest. Važno je da se ohrabre oni očevi koji to žele, da se njima ne uskraćuje kao i da se radi na edukaciji poslodavaca i opštem podizanju svesti da oba roditelja bude jednako uključena u odgajanje dece”, ističe Bojana Selaković.

Da se svest menja primeri su nekoliko porodica iz Zrenjanina.

Porodica Vrzić ima blizance, dečaka i devojčicu. Razmišljali su da otac, koji je uključen u odgajanje blizanaca, iskoristi deo porodiljskog odsustva, ali im je prosta računica pokazala da im se to ne isplati. Otac, kao preduzetnik, ima relativno malu platu i računica nije postojala.

I Popovi imaju blizance.

“Jednako učestvujemo u odgajanju dece, ali nismo razmišljali o tome da ja koristim porodiljsko bolovanje jer nismo ni znali mnogo o tome. I mislim da mogu više da zaradim kad radim”, kaže Slobodan Popov.

Bojan Cvejić je otac od pre mesec dana. Radi na određeno vreme i razmišlja o tome kako da mu posao preraste u stalan.

“Ravnopravno delimo sve poslove oko bebe, od prvog dana sve znam šta treba da se oko nje radi, ali trenutno nam je kao porodici najvažnije, osim bebe i njenog zdravlja, to da počnem da radim za stalno”, kaže Bojan Cvejić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari