Od gastarbajtera u Nemačkoj postao preduzetnik sa osmoro zaposlenih u Beogradu 1Foto: Promo

Od gastarbajtera do preduzetnika u svom rodnom gradu, tako bi ukratko izgledala priča fizioterapeuta Milana Vasića (25), koji se kroz program „Migracije za razvoj“ u Beogradu otvorio svoj centar za masažu. 

Taj program mnogima priža priliku da se vrate iz inostranstva i započnu svoj biznis u domovini, a predstavlja deo šire inicijative „Povratak u nove šanse“, koje finansira nemačko Ministarstvo za ekonomski razvoj, a u Srbiji ga sprovodi GIZ.

„Bio je to težak put, ali uz naporan rad, poštenje i podršku, sada sam se vratio kući, sa rastućim poslom i, što je najvažnije, porodicom“, opisuje Vasić, koji je svoj posao započeo preko organizacije „HELP“. 

Od njih je dobio nekoliko kreveta za masažu, prostirke i drugu opremu, a onda je kroz Nemački informativni centar za migracije, stručno obrazovanje i karijeru (DIMAK) prošao različite obuke za vođenje posla.

„Imao sam obuku i zatim dodatno imao individualno savetovanje o razvoju poslovanja. Trenutno, sa svojih osam zaposlenih, završavam program obrazovanja i obuke za svoje zaposlene“, navodi Vasić, koji je početkom 2020. godine zaposlio svog prvog radnika.

Od početka programa podrške DIMAK centra, 45 malih i srednjih preduzeća je dobilo podršku za razvoj, koja podrazumeva i treninge za unapređenje poslovnih veština i znanja osnivača firmi. 

Promocija zapošljavanja jedan je od strateških ciljeva DIMAK centra i podrazumeva individualno savetovanje i informisanje o mogućnostima stručnog obrazovanja, zapošljavanje i reintegraciju, kao i obuke za pripremu radne biografije i prijavljivanje za posao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari