Od profesora fizičkog do ministra koji polemiše sa Marijom Zaharovom: Ko je Rade Basta, član vlade sa kojim Vučić "nikad nije razgovarao" 1Foto: JKP Beogradske elektrane/Promo

„Želim da vam uputim najbolje želje za uspeh na novoj dužnosti. Republika Srbija i Sjedinjene Američke Države imaju prijateljske odnose i uveren sam da će pod Vašim vođstvom, na obostranu korist dva naroda, naši bilateralni odnosi biti raznovrsniji i prošireni”.

Ovako je pre godinu dana Rade Basta, direktor javno-komunalnog preduzeća Beogradske elektrane, čestitao Kristoferu Hilu imenovanje za ambasadora SAD u Beogradu.

Mnogi su tada ismevali Bastu, čoveka čiji je posao bio da u peći bude dovoljno uglja, na ovako neobičnom diplomatskom izletu, ali Basta je očigledno znao šta radi. Basta je danas ministar privrede.

I ponovo pravi izlete.

„Naša zemlja već plaća veliku cenu zbog neuvođenja sankcija Rusiji i to postaje neizdrživo. Ja kao ministar privrede da gledam koliki se pritisak vrši na predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a mi da ćutimo, to ne mogu da prihvatim. Zato sam za uvođenje sankcija Rusiji, stojim uz predsednika Vučića u odbrani državnih i nacionalnih interesa i imam apsolutno poverenje u njega“, izjavio je pre tri dana, ovaj put sa pozicije koja daleko manje izaziva podsmeh, a daleko više pozornost.

To se i htelo.

Marija Zaharova, koja, opravdano se može posumnjati, u životu ne bi nešto otpisivala direktoru Beogradskih elektrana, ministru Basti je odmah odgovorila.

I sam predsednik Vučić ubrzo je, očekivano, ako ne i planirano, došao u poziciju da odgovara na pitanja o stavu ovog člana Vlade Srbije.

„Ja nikada ne puštam probne balone“, rekao je Vučić komentarišući Bastu, a onda dodao: „Najsmešnije je to da je Rade Basta Vučićev čovek. Idite lečite se“, doslovno je rekao predsednik.

Ne bi ni to dovoljno, već je predsednik objavio čak i to da „nikada nije razgovarao sa Bastom“. Dakle da nikada nije razgovarao sa ministrom privrede naše zemlje.

I za kraj, politička poruka: „Kada budemo menjali politiku, ja ću da se obratim, neće niko drugi da se obraća, a da li će biti za mesec dana ili pet meseci – ne znam“, rekao je predsednik. Dakle, „kada“ budemo menjali politiku, a ne „ako“ budemo menjali. A da li za „mesec ili pet meseci“, to će se videti.

Basta je bio od koristi predsedniku da prenese poruke koje je hteo, pa ni kritike kojima je predsednik nastavio da ga obasipa mu možda neće teško pasti: „Do sada je naša politika pametno i mudro izdržala, duže od godinu dana i sada će sigurno tu politiku da mi promeni Rade Basta… Verujem i da mu je Ana već rekla, sve je to lepo što misliš, ali prvo obavesti svoje kolege o tome, pa tek onda izađi u javnost sa tim sa svim tim šupljim pričama. Shvatamo da si ti mnogo pametan“, dodao je predsednik.

Čiji je Basta, uskoro će svakako biti jasno, ali za sada, znamo da je u pitanju kadar Jedinstvene Srbije, da je po profesiji profesor fizičkog i bivši policajac. Dugo je bio saradnik Gorana Vesića, a u biografiji navodi da je master ekonomista.

Bio je savetnik direktora „Elektrovojvodine“, zamenik pokrajinskog sekretara za energetiku, odbornik u Skupštini grada Novog Sada, predsednik pokrajinskog odbora Jedinstvene Srbije za Vojvodinu u direktor fudbalskog kluba Radnički iz Niša.

U oktobru 2019. tadašnji predsednik opštine Stari Grad Marko Bastać optužio je Bastu da je predvodio obezbeđenje koje je posle promocije knjige Gorana Vesića „tuklo mirne ljude“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari