Od valjevskih komunalnih preduzeća jedino Toplana u plusu svi ostali gubitaši 1Foto: Đorđe Đoković

Valjevska javno-komunalna preduzeća godinama su u gubicima i nikom ništa, piše portal Kolubarske.rs.

– Za dobro poslovanje javnih komunalnih preduzeća, nije potrebna samo ekonomska stabilnost, već i dosledna primena zakona, efikasna i poštena administracija, jednak tretman prema svim učesnicima na tržištu, moderna infrastruktura, kaže Đorđe Pavlović, odbornik SPS- a u Skupštini grada Valjeva, koji je jedini od petoro pozvanih odbonrika pristao da razgovara na temu poslovanja javnih komunalnih preduzeća u Valjevu koja godinama beleže milionske gubitke.

To su Vodovod, Vidrak – gradska čistoća i Polet koje gazduje pijacama. Izveštaje o poslovanju ovih gubitaša, odbornici Skupštine grada usvajaju bez veće diskusije i bez predloženih mera koje bi dovele do njihovg pozitivnog poslovanja, kao i bez traženja odgovornosti rukovodstva i nadzornih odbora zbog negativnog poslovanja.

Još se nije dogodilo da izveštaj o poslovanju javnog peduzeća gubitaša ne bude usvojen, da bude smenjen predsednik Nadzornog odbora, direktor… Mediji se ne bave posledicama takvih odluka, a ta tema je važna za građane zbog toga što gubici javnih preduzeća pre ili kasnije padaju na teret budžeta grada, odnosno na teret građana.

Skupštinsku većinu u valjevskom parlamentu, koji broji 51 odbornika, čine odbornici okupljeni oko Srpske napredne stranke (33), dok su u opoziciji odbornici Socijalističke partije Srbije (16), jedan odbornik Udruženja građana Lokalni front i jedan odbornik koji je u skupštinsku klupu seo sa liste „Za Kraljevinu Srbiju”, a sada je „Novo lice Srbije”, podsećaju Kolubarske.

Prilikom izvešatavanja sa sednica Skupštine grada, na kojima se usvajaju izveštaji o realizaciji programa poslovanja javnih preduzeća, mediji najčešće navedu da su izveštaji usvojeni, prenesu tek po neku diskusiju odbornika vladajuće većinine, koja je obično hvalospev o radu njihovog rukovodstva koje „ne može da popravi tako lako i brzo sve ono što su upropastili oni bivši”.

Dok je na zvaničnom sajtu gradonačelnika Valjeva „Lepa reč” u izveštajima sa sednica Skupštine grada na kojima se razmatra poslovanje javnih preduzeća tome posvećena samo jedna rečenica poput: „Odbornici u Skupštini grada Valjeva usvojili su izveštaje o realizaciji programa poslovanja JKP-a Vodovod, Vidrak, Toplana, Polet, i JP za upravljanje i korišćenje regionalnog višenamenskog hidrosistema Stubo-Rovni Kolubara za period od 1. januara 2021. do 31. decembra 2021. godine”, navodi ovaj portal.

Po njima tu se informisanje javnosti o poslovanju valjevskih javnih komunalnih preduzeća završava. Mnogi građani ne znaju da su pojedina javna komunalna preduzeća gubitaši i da njihove gubitke oni pokrivaju.

Sugrađani, sa kojima su novinari Kolubarskih razgovarali, bili su iznenađeni, naročito saznanjem da je gubitaš JKP Vidrak u okviru koga posluje Parking servis. Pojedini su stava da nije čudo to što je Vodovod gubitaš s obzirom na to da su „usluge tog javnog preduzeća jeftine u odnosu na druge”, i navode primer da račun za vodu, prečišćavanje otpadnih voda i kanalizaciju za dvosobni stan u kome žive dva člana domaćinstva iznosi oko 280 dinara, dok je za iznošenje smeće duplo veći – 550 dinara.

Kada građani govore o Poletu, preduzeću koje gazduje pijacama, kažu „dobro je da uopšte posluje s obzirom na uslove”, misleći pritom na gradsku zelenu pijacu koja je ruinirana i stara više od 50 godina.

Jedino Toplana u plusu, ostali u minusu

Prema izveštajima o poslovanju četiri javna komunalna preduzeća u Valjevu, u 2021. godini, jedino je JKP Toplana ostvarilo zanemarljivu dobit od 432.000 dinara, dok su preostala tri javna komunalna preduzeća Vodovod, Vidrak i Polet zabeležila ozbiljan gubitak od ukupno 94.827.000 dinara.

Najveći gubitaš je Vodovod sa minusom od 86.273.000 dinara, Vidrak je zabeležio gubitak od 4.493.000 dinara, dok je gubitak Poleta iznosio 4.061.000 dinara.

JKP Vodovod, u godini koju je ovo preduzeće završilo sa gubitkom, imalo je 234 zaposlena, prosečna plata po zaposlenom iznosila je 72.814 dinara, dok je prosečna plata direktora bila 128.916 dinara.

JKP Vidrak, u godini koju je ovo preduzeće završilo sa gubitkom, imalo je 226 zaposlenih, prosečna plata po zaposlenom iznosila je 66.435 dinara, dok je prosečna plata direktora bila 155.449 dinara. Prosečna zarada direktora ovog preduzeća gubitaša je bila veća od zarade direktora Toplane, preduzeća koje je poslovalo u plusu, a koja je iznosila 135.777 dinara.

JKP Polet, u godini koju je ovo preduzeće završilo sa gubitkom, imalo je 27 zaposlenih, prosečna plata po zaposlenom iznosila je 72.093 dinara, dok je prosečna plata direktora bila 99.461 dinar.

Ni naplata potraživanja u 2021. godini nije bila jača strana ovih javnih komunalnih preduzeća, budući da je najslabiju naplatu imalo JKP Vidrak sa oko 24 posto nenaplaćenih potraživanja (procena na osnovu delimično objavljenih podataka), a da su ga pratili Vodovod sa 20,2 posto i Toplana sa 17,1 posto, dok podaci za Polet nisu bili javno dostupni, pišu Nezavisne internet novine Kolubarskog okruga.

Tekst u integralnoj verziji pročitajte na sajtu Kolubarske.rs.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari