Opštine na severu Kosova ipak neće ostati bez struje 1Foto: BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ/DS

Nakon što je Kosovski operater prenosnog sistema električne energije (KOSTT) saopštio da to preduzeće neće više pokrivati troškove neplaćenih računa za struju u četiri opštine sa srpskom većinom na severu Kosova, oglasila se i ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović nazvavši to „najbrutalnijim pritiskom na srpsko stanovništvo“.

S druge strane, u preduzeću KOSTT za Danas kažu da će i pored toga što računi za struju na severu nisu plaćeni tamošnji potrošači i dalje nesmetano dobijati električnu energiju „u skladu sa preporukom Skupštine Kosova“.

Prema izjavi datoj medijima, Jetona Mehmetija, predsednika odbora Kosovskog operatera prenosnog sistema električne energije, to preduzeće je prestalo sa plaćanjem računa za struju potrošača u Severnoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku, jer je sporazum u vezi toga između KOSTT i vlade Kosova istekao.

Sporazum je naime vladu u Prištini oslobodio obaveze plaćanja 11 miliona evra za regulisanje troškova potrošene električne energije u tim opštinama. Vlada Kosova se obavezela da u roku od šest meseci obezbedi proces ulaska u sistem naplate potrošačima u te četiri opštine na severu.

Preporuka u vezi toga, iako izglasana u parlamentu Kosova, nije ispunjena.

Mehmeti je dodao da od 2017. godine dug za struju za četiri opštine na severu Kosova iznosi 27,8 miliona evra i da je te troškove sa 10 miliona evra pokrila kosovska vlada a ostatak KOSTT. Iz Beograda pak, na takve tvrdnje stiže kategoričan demanti.

– Ovo je još jedna u nizu laži i organizovana ujdurma protiv srpskog naroda na Kosovu i Metohiji. Dug od 17 miliona evra koji je KOSTT prijavio do decembra 2020. godine je lažan, jer je do tada snabdevanje severa išlo direktno iz Srbije. KOSTT je operator prenosnog sistema, dok isporuku krajnjim korisnicima vrši distributer. Dakle, dokaza da se ovde radi o potrošnji na severu nema – naglašava Zorana Mihajlović, ministarka rudarstva i energetike Srbije.

Ona ocenjuje da KOSTT na ovaj način pokazuje nesposobnost da bude operator, kao i da se lažno sertifikovao na imovini Srbije, a za čije korišćenje osnov ne postoji.

– Treba reći i to da je Priština turskom operatoru prodala distributivni sistem, tačnije mrežu koja je u vlasništvu Srbije dok privremeni organi u Prištini takođe nisu dozvolili rad srpskih snabdevača i distributera, čime je direktno prekršen Briselski sporazum. Cilj je da se Srbi ostave bez električne energije i u dugovima, da se izvrši pritisak na njih i još jednom da im se poruči da nisu rado viđeni u njihovoj lažnoj državi – zaključila je Mihajlović i poručila da je ovo jedan od razloga da se što pre formira Zajednica srpskih opština.

Milica Andrić Rakić iz Nove društvene inicijative objašnjava za Danas da je KOSTT regulisao dugovanja za struju za četiri opštine na severu Kosova samo u periodu april – novembar ove godine.

– Od 2017. godine pak te račune je plaćala vlada Kosova a pre toga potrošači na Kosovu kojima se uvećavao iznos računa kako bi se namirio dug. Sada pak od ministarke rudarstva i energetike Zorane Mihajlović čujemo da je Srbija snabdevala sever strujom do decembra prošle godine. U konkretnom slučaju problem se ogleda u tome što nadležni u Prištini još uvek nisu dodelili licencu za rad preduzeću „Elektrosever“ koje bi trebalo da obavlja funkciju distribucije i naplate struje na severu Kosova. Tek kada se to ostvari, i reše određene tehničke stvari, moći će da se reguliše pitanje plaćanja računa za struju na severu Kosova. Ne verujem da će se Priština odlučiti da isključi struju u četiri opštine zbog neplaćenih računa ali bojazan da će do toga doći svakako postoji. Razlog zbog koga smatram da se to ipak neče desiti je taj što je vlada Kosova sebi dala dodatni rok od šest meseci da reši ovaj problem. U slučaju da do isključenja električne energije ipak dođe, sever Kosova bi mogao da se snabdeva strujom iz pravca Novog Pazara, ako za to još uvek postoje tehnički uslovi – navodi naša sagovornica.

Upitani da komentarišu izjavu ministarke Mihajlović da se KOSTT „lažno sertifikovao na imovini Srbije“ u tom preduzeću su za Danas odgovorili da „ne komentarišu političke izjave“.

– Građane Kosova strujom snabdevaju samo dobavljači licencirani od strane nadležnih organa, dok električnu energiju koju troše ne plaćaju potrošači na severu već naše preduzeće koje je te troškove pokrilo do kraja tekuće godine – kažu u KOSTT.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari