Orbović: Osvajamo ono što je već osvojeno 1

Predsednik SSSS Ljubisav Orbović je povodom Dana SSSS rekao da je sindikat danas u poziciji da mora da osvaja ono što je već osvojeno i da otvara vrata koja su kao rezultat dugogodišnje sindikalne borbe već bila otvorena.

– Svih ovih godina smo se naslušali demagogije i praznih priča ili pokušaja za zaustavljanje nepovoljnih trendova i nagledali pokretanja inicijativa koje su davale nedovoljne rezultate, ali bolja budućnosti nikako da stigne. Umesto toga, mladi i obrazovani sve više napuštaju zemlju, zarade su izuzetno niske, a uz sve to se nastavlja sa pritiscima na radnike, na njihova prava i na sindikate, ukazao je Orbović. Zato je ponovo pozvao vladu da „prepozna i podrži naše zahteve koji će, uveren sam, doprineti dostojanstvu radnika i blagostanju građana“.

– Jer, više nego ikad potrebna nam je jasna vizija društvenog razvoja u kojoj značajan segment ima socijalna pravda. Sindikat mora biti uključen u sve faze donošenja strategija, zakona i propisa koji regulišu oblast rada, počev od izrade nacrta zakona do kontrole i sprovođenja usvojenih mera u praksi. Zajedničkom akcijom svih nas možemo izaći iz začaranog kruga i postati promoteri nove vizije, jer samo zajedničkom aktivnošću možemo odbraniti prava radnika i delovati u njihovom interesu.

Istakavši da „jedino društvo u kome se snažno čuje i uvažava glas radnika može da ima budućnost“, predsednik Orbović je poručio Vladi Srbije da je SSSS dokazao je i dokazuje već 116 godina da je spreman na dijalog i dogovor, da je sposoban i kvalifikovan da analizira i predlaže rešenja, te da nije konzervativna, antireformska, nerealna i retrogradna institucija.

– Upravo zato očekujemo da ćete mnogo više uvažavati naše predloge, slušati i implementirati naše argumente i rešenja. Naš predlog da se ukinu trajni kazneni poeni za one koji ranije odu u penziju ne mogu ugroziti ni budžet, ni investicije, niti budućnost Srbije. Ali, mogu da našim kolegama koji odlaze u penziju omoguće dostojanstvenu starost, a mladim ljudima koji dolaze na njihovo mesto pruže šansu da u svojoj zemlji i za svoju zemlju rade. Naglasivši da je samo zdrav i odmoran radnik dobar radnik i da samo zadovoljan može da pruži svoj maksimum, Orbović je poručio poslodavcima da slušaju svoje zaposlene i da im povećavaju zarade, jer to znači i njihov veći profit.

– Poštujte tri osmice, neophodno je da radnik ima 8 sati spavanja i 8 sati slobodnog vremena da bi za 8 sati mogao da postigne maksimalne rezultate na radnom mestu. I dajte da potpišemo kolektivne ugovore, oni, to prečesto ponavljamo, štite i radnike, ali i vas poslodavce.

– Hajde da zajedno uredimo ovu našu Srbiju, jer drugu nemamo. I hajde da vratimo naše mlade ljude koji su u potrazi za boljim životom otišli iz zemlje, zaključio je Orbović.

Crveni alarm za bezbednost na radu

Prema rečima Orbovića, uzalud su naknadne aktivnosti, ako nam radnici ginu na gradilištima ili obolevaju od profesionalnih bolesti. „Samo u prošloj godini čak 53 radnika su izgubila život na radnom mestu. Crna hronika je nastavljena i u ovoj godini, pa je od početka godine smrtno stradalo još 12 radnika, od toga pet na gradilištu. Ova statistika nije samo upozorenje da nešto ipak ne valja, to je crveni alarm da mnogo toga odmah i drastično mora da se menja. To je bila ideja vodilja kada smo tražili da ova godina bude proglašena godinom bezbednosti i zdravlja na radu i, sa zadovoljstvom ističem, da je naša inicijativa prihvaćena“, kazao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari