Otkaz zbog "lažne" diplome, po koju ga je poslala sopstvena firma 1Foto: Lična arhiva

Tvrdnje poslovodstva beogradske „Gradske čistoće“ da je razlog otpuštanja sindikalnog aktiviste u tom preduzeću falsifikovana diploma o završenoj saobraćajnoj školi predstavlja „bacanje prašine u oči“ jer se u suštini radi o kažnjavanju Bogosava Nešovića zbog njegove sindikalne delatnosti, to jest protivljenja predstojećoj privatizaciji i zahtevu da radnici moraju da prisustvuju manifestacijama Srpske napredne stranke, tvrde u Udruženim sindikatima Srbije „Sloga“.

Bogosav Nešović, koji je otkaz dobio nakon što je sa oko 250 članova napustio podružnicu Zajednice sindikata Srbije i prešao u redove „Sloge“, kaže da je poslovodstvu pored toga zasmetalo i to što se prethodno obratio kao uzbunjivač gradonačelniku Beograda Zoranu Radojičiću.

U svom dopisu Nešović je obavestio gradonačelnika da direktor Marko Popadić pod pretnjom otkazom zahteva od radnika da skupljaju sigurne glasove za SNS. Nešović tvrdi da Popadić zajedno sa predsednicom Zajednice sindikata Srbije i odbornicom Srpske napredne stranke u Skupštini grada Beograda, Mirom Bastom, primorava radnike da idu na mitinge SNS i Aleksandra Vučića a sve pod pretnjom uz stalno kažnjavanje svih koji se pobune protiv takve prakse.

– Od gradonačelnika nisam dobio bilo kakav odgovor na moj dopis iako je uredno predat na pisarnici i naslovljen na njega. To pismo kao i prelazak u „Slogu“ su iziritirali poslovodstvo preduzeća i zbog toga mi je uručen otkaz. Dodatni razlog za otpuštanje s posla je i to što se protivim privatizaciji najprofitabilnijih delova preduzeća koja treba da usledi – kaže za Danas Bogosav Nešović, otpušteni sindikalni aktivista i dodaje da će dokaze o pritiscima, nepravilnostima i malverzacijama u radu poslovodstva „Gradske čistoće“ izneti na današnjoj konferenciji za novinare.

Željko Veselinović, predsednik Udruženih sindikata Srbije „Sloga“, pak tvrdi da poslovodstvo preduzeća koje vrši pritisak na radnike pokušava da zavara javnost pričom o falsifikovanju diploma o stručnoj spremi.

– Kada je Bogosav Nešović počeo da radi u „Gradskoj čistoći“ kao vozač, nije bilo zakonski definisano da zaposleni na toj poziciji mora da završi srednju saobraćajnu školu već je bilo dovoljno da položi ispit za odgovarajuću vozačku kategoriju. U prvoj polovini 2000-ih došlo je do zakonskih promena i za rad na poziciji vozača je zahtevana završena srednja saobraćajna škola. Tadašnje rukovodstvo preduzeća je poslalo vozače na doškolovavanje i oni su za to dobili odgovarajuće diplome. Međutim, aktuelne vlasti tvrde da su te diplome falsifikovane i da zato nisu validne. Dakle niti je Bogosav Nešović falsifikovao svoju diplomu niti je to uradio iko drugi od vozača pa samim tim ne može da bude bilo kakve njihove krivice jer su oni samo sledili proceduru koju im je naložilo tadašnje poslovodstvo – navodi Veselinović.

On dodaje da su otkazi na osnovu tvrdnje da su diplome o školskoj naobrazbi vozača falsifikovane podeljeni tridesetorici vozača u junu prošle godine. Nešović tada ne dobija otkaz već tek početkom ove godine kada se kao uzbunjivač obratio gradonačelniku i nakon toga pristupio „Slogi“.

– Kako to da su nadležni baš u tom trenutku utvrdili neispravnost njegove diplome. Potpuno je jasno da na ovaj način rukovodstvo „Gradske čistoće“ zastrašuje radnike i da svakog vozača koji bude neposlušan može da izbaci sa posla. Isto tako, potpuno je besmisleno da je 30 vozača izbačeno sa posla zbog navodnog falsifikovanja diploma, a odmah posle toga su primljeni na rad po povremeno-privremenim poslovima, preko omladinskih zadruga. Oni koji su lojalni poslovodstvu su pak posle izvesnog vremena primljeni u stalni radni odnos. Kako sad to kada nemaju validne diplome, postavlja se pitanje? Zanimljivo je to da su na mesto otpuštenih vozača po partijskoj liniji u „Gradskoj čistoći zaposleni kadrovi SNS i to isključivo na kancelarijskim poslovima tako da je to bio glavni razlog da se nađe način da se otpušteni vozači odmah vrate na posao, ali uz znatno niže plate naravno – ističe Veselinović.

Prema njegovim rečima, najveći apsurd je taj što je danas pomoćnik aktuelnog direktora „Gradske čistoće“ Dragan Ignjatović, nekad prvi čovek tog preduzeća u čije vreme su priznate navodno falsifikovane diplome vozača.

– Dakle, s jedne strane imamo sindikalnog lidera koji je nepodoban jer se suprotstavlja pritiscima i zalaže za prava zaposlenih, a s druge strane na funkciji u preduzeću imamo čoveka za čijeg su mandata navodno falsifikovane diplome priznate. Jasan pokazatelj dvostrukih aršina, kao i dokaz da je Nešović otpušten zbog toga što je sindikalni aktivista i uzbunjivač – navodi Veselinović.

U kabinetu Beograda Zorana Radojičića Danasu je rečeno da se za komentar gradonačelnika obratimo danas.

Šef odborničke grupe Saveza za Srbiju u Skupštini grada Beograda Nikola Jovanović izjavio je juče da ta odbornička grupa podržava uzbunjivača Bogosava Nešovića.

– Zahtevamo momentalnu ostavku direktora „Gradske čistoće“, a od gradonačelnika Radojičića da se odmah izjasni o ovom slučaju – rekao je Jovanović, koji je i potpredsednik Narodne stranke.

S druge strane, šef odborničke grupe Srpske napredne stranke u Skupštini grada Beograda Aleksandar Mirković, saopštio je juče da, koliko god se trudili predstavnici propalog Saveza za Srbiju da načine štetu gradu Beogradu i SNS, u tome neće uspeti, što pokazuje i pokušaj „da od jednog dokazanog prevaranta naprave žrtvu“.

On je u saopštenju ocenio da se „jeftina manipulacija“ SZS nastavlja podržavanjem čoveka koji je uhvaćen u prevari i koji je zbog nezakonitih radnji, sankcionisan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari