Otkazan protest poljoprivrednika ispred Predsedništva, sastanak sa Vučićem ipak u četvrtak, 18. maja 1Foto: Shutterstock/smith371

Udruženje proizvođača mleka Mačvanskog okruga saopštilo je na Fejsbuku da se odlaže protest koji je bio najavljen za petak, 12. maja, pošto im je obećan sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Kako su naveli, sastanak proizvođača mleka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem održaće se 18. maja u Beogradu i tada će biti donesena konačna odluka o zaštiti domaće proizvodnje mleka.

Sastanak je zakazan u 8.30 časova i kako su dodali, tada će biti saopštene sve mere koje država planira da uvede u cilju zaštite domaće proizvodnje mleka.

Ukoliko se ne sprovedu zatražene mere, do četvrtka 18. maja, kako su najavili, doneće se odluka o protestu.

„Protest zakazan za sutra, 12. maj u Beogradu se odlaže, jer je većina proizvođača okupljenih oko Udruženja odgajivača goveda centralne Srbije i Udruženje proizvođača mleka mačvanskog okruga mišljenja da se mora sačekati odluka da li država želi da stane iza sopstvene proizvodnje mleka“, poručili su oni.

Podsećamo, danas je održan sastanak u Predsedništvu.

Sastanku su pored proizvođača prisustvovali ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković i šef kabineta Predsednika Srbije Ivica Kojić. Sastanak je trajao četiri časa.

„Nakon iznošenja brojnih argumenata sa jedne i druge strane o merama koje se moraju hitno uvesti kako ne bi došlo do potpunog kolapsa proizvodnje mleka, dogovoreno je da se do sledećeg četvrtka sa Evropskom unijom dogovore prelevmani na tvrde sireve u iznosu od 300 dinara po kilogramu. Do ponedeljka će se tačno utvrditi kolike su trenutne marže i do četvrtka 18. maja će se doneti odluka o ograničenjima marži trgovinama. Podizanje premije za treći i četvrti kvartal na 20 dinara zavisi od razgovora drugih udruženja“, saopštili su oni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari