Predstavnici Saveza Srpska malina uspeli su juče u Beogradu, tokom sastanka sa zamenikom premijera Aleksandrom Vučićem i ministrom poljoprivrede Goranom Kneževićem, da usaglase stavove oko nekoliko zahteva, ali ne i konačan iznos otkupne cene maline.


Dragan Vukajlović, predsednik Saveza, koji je predvodio delegaciju malinara, rekao je za Danas da je Vučić obećao da će javno preporučiti vlasnicima hladnjača da malinu otkupljuju po 250 dinara, koliko inače malinari traže, ili će, kako je rekao, malinari organizovati najavljene proteste.

– Dogovorili smo se da proizvođači maline ne treba da plate veštačko đubrivo koje su uzeli iz robnih rezervi prošle godine i da se do kraja godine neće primenjivati novi propis o naplati poreza od 46 odsto za zaposlene i penzionisane vlasnike poljoprivrednog zemljišta. Pored toga, dogovorili smo se da počnu razgovori o proglašenju maline za strateški proizvod Srbije, kao i da se formira tim koji će proveriti poslovanje hladnjača, a njega će činiti predstavnici vlade, proizvođača maline i drugi. Vučić nam je obećao i da će javno uputiti preporuku hladnjačama da malinu otkupljuju za 250 dinara – naveo je za Danas Vukajlović, dodavši da će „hladnjače, posle Vičićeve preporuke, morati da podignu cenu sa sadašnjih 135 do 150 dinara na 250 dinara.

– Kad on bude zatvorio pet-šest hladnjača, ostalima neće pasti na pamet da nastave da rade kao do sada. Ima prostora da cena bude viša i ne bi trebalo da bude problema. Sačekaćemo Vučićevo obraćanje hladnjačama, a ukoliko otkupljivači ne budu prihvatili preporuku, bićemo primorani na proteste i blokade saobraćajnica – poručio je Vukajlović.

Ranije su vlasnici hladnjača isticali da je zahtev malinara da cena bude 250 dinara nerealan i nerazuman, jer je na svetskom tržištu poljska malina, koja je jeftinija, istisnula srpsku malinu, a da je domaća ekonomska kriza uslovila i probleme u finansiranju ovogodišnje berbe i skladištenju tog voća. Nijedan od predstavnika hladnjačara, koje je Danas kontaktirao, nije želeo da komentariše otvorene pretnje proizvođača malina.

Apel hladnjačama

Vlada Srbije i Ministarstvo poljoprivrede apeluju na hladnjačare da izađu u susret proizvođačima maline oko prihvatljive cene“, navedeno je u saopštenju Vlade nakon jučerašnjeg sastanka. U saopštenju se ističe da je na tom sastanku dogovoreno da je „je malina proizvod od strateškog značaja za Republiku Srbiju i da u velikoj meri doprinosi suficitu izvoza poljoprivrednih proizvoda“, te da će biti formiran „zajednički tim od predstavnika malinara, kabineta prvog potpredsednika Vlade i Ministarstva poljoprivrede, koji će utvrditi eventualne nepravilnosti tokom otkupa malina“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari