Otvoren 11. Etno-sajam hrane i pića 1

Zamenik gradonačelnika Andreja Mladenović, član Gradskog veća Dragomir Petronijević i gradski sekretar za privredu Milinko Veličković prisustvovali su danas svečanom otvaranju 11. Međunarodnog etno-sajma hrane i pića.

Ova manifestacije se od 23. do 26. novembra održava na Beogradskom sajmu.

Mladenović je istakao da je ovaj sajam poseban, jer predstavlja veliki izlog naše Srbije.

– Sajam je izlog svega onoga što je dobro, lepo, obojeno i mirisno. Manifestacija predstavlja bogatstvo našeg naroda, koje treba da negujemo, unapređujemo i prenosimo na buduće generacije – istakao je Mladenović.

On je dodao da je potrebno da se manifestacija dalje unapređuje, da se pomaže malim i velikim poljoprivrednim gazdinstvima, kako bi unapredili svoju proizvodnju i kako bi ih u budućnosti na sajmu bilo duplo više.

Grad Beograd, preko Sekretarijata za privredu, drugi put samostalno nastupa na Etno-sajmu hrane i pića, podsetio je resorni sekretar Milinko Veličković. On je za Beoinfo ukazao da su ove godine pozvani predstavnici svih 17 beogradskih opština da izlože etno hranu i piće. Takođe je dodao da će oni biti u prilici da predstave i kulturnu baštinu koja je karakteristična za taj deo prestonice, jer se ovaj sajam, kako je istakao, bavi i promocijom ruralnog turizma.

On je u četvrtak na sajmu najavio održavanje okruglog stola sa poljoprivrednim proizvođačima, kako bi im se pomoglo da unaprede proizvodnju preko određenih subvencija.

– Grad Beograd je u ovoj godini dodelio 161 subvenciju u oblasti pčelarstva, 93 subvencije u oblasti voćarstva i povrtarstva, dok će 2017. taj deo biti dodatno pojačan, ali i proširen na subvencionisanje poljoprivrednih mašina – naveo je Veličković.

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine Željko Radošević podsetio da upravo ovaj sajam otvara mogućnost malim proizvođačima da pronađu svoje mesto i dobiju priliku da se pojave i na inostranom tržištu. On je zaključio da će to ministarstvo uvek podržati manifestacije ovog tipa koje promovišu srpsku poljoprivredu i selo. Takođe je zahvalio i Beogradskom sajmu i Gradu Beogradu na dobroj saradnji i pozvao naše građane i goste prestonice da posete sajamsku manifestaciju i prepuste se uživanju.

Događaju su prisustvovali Snežana Vračar, direktorka Uprave za poljoprivredu pri Sekretarijatu za privredu, direktorka Službe za informisanje Grada Beograda Mirjana Pavičić, predsednik Privredne komore Beograda Milivoje Miletić, direktor Turističke organizacije Beograda Miodrag Popović i predsednik opštine Rakovica Vladan Kocić.

Na sajmu će se predstaviti oko 400 učesnika sa više od 2.000 prehrambenih proizvoda karakterističnih za uža geografska područja, najčešće ručne izrade i od organski gajenih sirovina, naveli su organizatori.

Pokrovitelji manifestacije su Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine i Grad Beograd.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari