U Starčevu, naselju u opštini Pančevo, počelo je da se koristi novoizgrađeno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, čime je, nakon prethodno izgrađene ulične kanalizacione mreže sanitarnih otpadnih voda, zaokružen sistem koji eliminiše probleme sa septičkim jamama i zagađenjem zemljišta i voda. Sve ove radove finansirala je Pokrajinska vlada, preko nekadašnjeg Fonda, a sada Uprave za kapitalna ulaganja Vojvodine, sa blizu 471 milionom dinara. Predsednik Pokrajinske vlade Bojan Pajtić, koji je juče pustio prečistač u rad, istakao je da je reč o jednom od najvećih pokrajinskih projekata.


– Izgradnja vodovodnih i kanalizacionih mreža, kao i drugih komunalnih infrastrukturnih objekata, kojima se podiže kvalitet života u vojvođanskom selu, stalni su ciljevi Pokrajinske vlade. Mi smo prošle godine finansirali 89 kanalizacionih mreža širom cele Pokrajine, jer su preduslov za kvalitetan život ljudi i za privlačenje domaćih i stranih investicija. I dalje smo posvećeni izgradnji infrastrukture. Pre nekoliko nedelja otvorili smo još jednu kanalizacionu mrežu, ovde u južnom Banatu, u Kovačici. I nastavićemo da ulažemo tamo gde se najviše isplati, pre svega u industrijske i radne zone, u komunalnu i drugu infrastrukturu, koja je neophodna da bi se privreda razvijala i da bi ljudi, konačno, bolje živeli – poručio je Pajtić.

U Starčevu, koje broji oko 2.300 domaćinstava i 8.500 stanovnika, izgrađena je ulična kanalizacija u dužini od 44 kilometra, postrojenje za prepumpavanje i postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda. Izgradnjom kanalizacionog sistema Starčeva, voda se prikuplja do pumpe za prepumpavanje, zatim do postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda da bi se potisnim cevovodom transportovala do Dunava, kao recipijenta prečišćenih voda. Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda se nalazi na putu Pančevo – Starčevo, neposredno preko puta glavnog ulaza u Rafineriju nafte Pančevo.

Zahtevan projekat

Jedno od najvećih sela u Vojvodini, Starčevo, locirano je u ritu gde, zbog geološke građe terena, nije u stanju da prihvati sve otpadne vode, pa je u periodu malo jačih kiša dolazilo do izlivanja otpadnih voda iz septičkih jama i bivših bunara. Poseban problem predstavljala je blizina industrijske zone jer dodatno ugrožava površinske i podzemne vode. Zato je ovo bio zahtevan projekat koji je uspešno okončan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari