Pale devizne rezerve u novembru za 225,7 miliona evra 1foto EPA

Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije na kraju novembra ove godine iznosile su 24,16 milijardi evra i bile su za 225,7 miliona evra niže nego krajem oktobra, saopštila je Narodna banka Srbije.

Neto devizne rezerve (bruto devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve, obaveze prema Međunarodnom monetarnom fondu po osnovu aranžmana i drugim osnovima) iznosile su 20,1 milijardi evra, što je za 140,1 miliona evra niže nego krajem prethodnog meseca.

Na pad rezervi uticalo je to što se država u novembru razdužila za 129,7 miliona evra po osnovu deviznih kredita, a izmirila je druge obaveze za još 53,3 miliona evra.

Takođe, obavezne rezerve banaka su smanjene za 51,2 miliona evra, dok je NBS prodala na međubankarskom tržištu deviza 45 miliona evra.

Devizni prilivi ostvareni su po osnovu upravljanja deviznim rezervama, donacija i po drugim osnovama u ukupnom iznosu od 128,6 miliona evra.

Slabljenje dolara u odnosu na evro od 3,4 odsto koštalo je naše devizne rezerve 75,1 miliona evra. Pozitivno na naše devizne rezerve uticao je rast cene zlata od 1,9 odsto.

Na domaćem međubankarskom deviznom tržištu u novembru prometovano je 741,3 miliona evra što je pad od 20,9 miliona evra u odnosu na prethodni mesec. U prvih jedanaest meseci ove godine, u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 7,15 milijardi evra.

Vrednost dinara prema evru u prošlom mesecu gotovo je nepromenjena, dok je od početka godine dinar nominalno ojačao prema evru za 0,1 odsto.

Narodna banka Srbije je na domaćem međubankarskom deviznom tržištu u novembru neto prodala 60 miliona evra.

Od početka 2023. godine, Narodna banka Srbije je neto kupila 3,35 milijardi evra, „radi održavanja relativne stabilnosti kursa dinara prema evru u uslovima izraženih aprecijacijskih pritisaka na domaćem deviznom tržištu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari