Pijačni prodavci pred razgovor sa Vučićem: Kompromis je da nemamo fiskalne kase 1Foto: A. Bellotti/Danas

Pijačni prodavci, koji od nadležnih zahtevaju da budu izuzeti od obaveze da na svojim tezgama imaju fiskalne kase, danas imaju novi razgovor sa nadležnima u Predsedništvu Srbije. Oni su se 16. aprila susreli sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem kome su izložili svoj problem, a on je tom prilikom obećao da će pokušati da pomogne da on bude rešen.

Takav nastup predsednika Vučića doveo je do većeg optimizma među pijačnim prodavcima da će nadležni ipak da odluče da oni ne moraju da imaju fiskalne kase kako bi legalno poslovali. Na sastanak u Predsedništvo pijačni prodavci su pozvani iz kabineta predsednika Vučića ali nije poznato da li će ih primiti on ili neko od njegovih saradnika.

Povodom tog susreta, predsednik Udruženja pijačnih radnika „Opstanak“ Srđan Praštalo izjavio je da oni neće odstupati od zahteva po kom bi pijačni prodavci bili izuzeti od mera e-fiskalizacije.

– Verujemo da će na sastanku u Predsedništvu doći do postizanja kompromisnog rešenja koje neće podrazumevati obavezu da posedujemo fiskalne kase. Kako će to rešenje konkretno izgledati u ovom trenutku ne možemo da komentarišemo jer bi to bila spekulacija. Ali treba istaći da smo optimisti i da očekujemo da dođe do dogovora i rešenja problema sa kojim se suočavamo – kaže Praštalo za Danas.

Na pitanje da li će u slučaju da njihov zahtev ipak ne bude usvojen pijačni prodavci stupiti u novi protest Praštalo ističe da će se o tome razmisliti u slučaju da se to desi.

– Lako ćemo se dogovoriti i organizovati ako tako bude. Međutim, verujemo da će kompromisno rešenje biti nađeno i da će naš zahtev biti usvojen – poručuje Praštalo.

Agroekonomista Milan Prostran kaže za Danas da kada se govori o prodavcima na pijaci treba razlikovati tri kategorije.

– Prvi su registrovani poljoprivredni proizvođači koji su izuzeti od obaveza da poseduju fiskalne kase. Druga kategorija su nakupci koji preprodaju robu koju pazare od seljaka a treća su oni koji na tezgama imaju neke prehrambene proizvode ali uglavnom prodaju industrijske. Kada je reč o preprodavcima treba reći da oni u neku ruku čine uslugu malim i srednjim poljoprivrednim proizvođačima. Jednostavno, oni da nema nakupaca ne bi mogli da iznesu svoje proizvode na pijacu jer nemaju infrastrukturu potrebnu za to ili su daleko od velikih pijaca pa primera radi skup im je transport robe do mesta prodaje. Treća kategorija prodaje prehrambene proizvode ali su oni uglavnom industrijskog a ne poljoprivrednog porekla. U svakom slučaju, za nakupce bi trebalo pokušati pronaći neko rešenje a ovima što prodaju industrijsku robu zbog aktuelne krize bi trebalo dati dodatni rok od pet do šest meseci da se pripreme za proces fiskalizacije – smatra naš sagovornik.

Podsećanja radi, pijačni prodavci, koji nisu istovremeno i proizvođači robe koju prodaju, protestovali su 13. aprila u Beogradu i blokirali saobraćaj na Slaviji, zbog obaveze da promet registruju preko fiskalnih kasa, a zatim su zaustavili saobraćaj i na Mostarskoj petlji.

Posle te blokade pozvani su na razgovor sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Tada je dogovoreno da se u „razumnom roku“ organizuje još jedan sastanak, a pijačni prodavci obećali su da u tom periodu neće biti novih protesta, niti blokada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari