Pisma Vučiću - pokušaj zaštite privilegija u poslovima s EPS-om 1Foto: FoNet/Ministarstvo rudarstva i energetike

Umesto da bude smenjen ili sam podnese ostavku, kako su mediji spekulisali da će se desiti nakon okončanja novogodišnjih i božićnih praznika, ne samo da Milorad Grčić i dalje sedi u fotelji direktora Elektroprivrede Srbije već je dobio i podršku čelnih ljudi preduzeća koja sarađuju sa EPS-om.

Stručna javnost oštro kritikuje tu potpuno neouobičajenu potporu Grčiću od strane poslovnih partnera od kojih većina ima sedište u Obrenovcu odakle je i on, i ističe da je ona potpuno komična a njen jedini cilj pokušaj da se sačuvaju određene privilegije.

Naime, kako je prenela Nova, predstavnici više firmi, koje posluju sa Elektroprivredom Srbije, uputili su pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću sa molbom da se nastavi politika vođenja EPS-a na način kako je to činio dosad Milorad Grčić.

Oni su uputili podršku Grčiću, uz napomenu da su „njegova energija, organizacione sposobnosti i konstruktivni pritisak u svim tehnološkim procesima omogućili da se brojni remonti završe pre roka“.

Ispred firme Pro Tent pismo je potpisao direktor Slobodan Vujičić, a ispred Feromont Inženjeringa zastupnik preduzeća Vladimir Ilić.

Pismo je potpisalo još 12 predstavnika firmi i na taj način pružilo podršku Grčiću.

Ono što posebno privlači pažnju je to da predstavnici firmi koje sarađuju sa EPS-om daju podršku direktoru tog preduzeća koga je stručna javnost označila kao jednog od najodgovornijih za decembarski kolaps elektroprivrednog sistema Srbije zbog nedovoljnih količina uglja i mazuta u Termoelekrani „Nikola Tesla“ koji je izazvao nestašice struje i njen interventni uvoz po „paprenim“ cenama iz inostranstva.

Upravo je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kome se predstavnici ovih firmi obraćaju, ocenio da je Grčić kao rukovodilac načinio propuste i najavio njegov odlazak sa čelne pozicije EPS-a.

Neobično je da se u pismu Grčić pohvaljuje kao neko ko je omogućio završetak pojedinih remonta pre roka a sa druge strane ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović je svojevremeno kritikovala EPS zbog kašnjenja u remontu bloka B1 u Termoelektrani „Nikola Tesla B“ zbog čega je Srbija potrošila velike rezerve gasa iz podzemnog skladišta „Banatski dvor“ kako bi se nedostajuća struja proizvodila u „Panonskim termoelektranama – toplanama“  kao i struje proizvedene iz hidropotencijala.

Ekspert za energetiku Velimir Gavrilović za Danas ističe da je reč o potpuno komičnoj situaciji čiji je jedini cilj odbrana određenih privilegija koje po svemu sudeći imaju firme koje daju podršku Grčiću.

Pismo upućeno predsedniku Vučiću sa ovakvim zahtevom je najverovatnije inicirano od samog Milorada Grčića. S obzirom da se radi o poslovnim partnerima EPS-a koji su poslove dobili u periodu njegovog rukovođenja preduzećem on je od njih po svemu sudeći zatražio uslugu da se u pismu zauzmu za njega. Predstavnici tih preduzeća su, kao što se da videti iz sadržaja pisma, veoma zabrinuti da će ostati bez poslova koje su imali ako EPS promeni kurs i povede drugačiju poslovnu  politiku od one koju vodi Grčić – navodi naš sagovornik.

Prema njegovim rečima postavlja se pitanje da li su te firme poslove dobijale na tenderima ili je poslovodstvo na čelu sa Grčićem određivalo ko će za šta biti angažovan.

– Isto tako, EPS nije najverovatnije sankcionisao neka od tih preduzeća kao naručilac radova zbog kašnjenja remonta pa se njihovi predstavnici plaše da bi to moglo da se promeni posle Grčićevog odlaska kao i mogućnost da ostanu bez unosnih ugovora koje potpisuju sa Elektroprivredom Srbije – ističe Gavrilović.

Sa takvim rezonovanjem slaže se i ekspert za strana ulaganja Mahmud Bušatlija, koji ističe da u poslovnim krugovima u svetu ne postoji praksa da predstavnici kompanija pišu predsedniku države i apeluju na njega da javno preduzeće nastavi sa poslovnom politikom koju sprovodi rukovodilac čiji je odlazak izvestan zbog loših poteza.

– To se nigde drugde ne može ni videti jer se tako nešto može desiti samo u Srbiji. S jedne strane je bezobrazno i nedopustivo što je takvo pismo napisano i poslato predsedniku Srbije. Jasno je potpuno da se tu ne radi o bilo kakvoj poslovnoj etici. Naprotiv, razlog je pokušaj da se zadrže privilegije u dobijanju poslova. Da tih privilegija nije bilo ne bi ni postojao razlog da se ovakvo pismo napiše. Sa druge strane dobro je što je napisano. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić bi to pismo trebalo da prosledi nadležnima koji bi pak trebalo pojedinačno da ispitaju svaki posao koje su te firme imale sa EPS-om i utvrde da li su oni dobijeni na zakonom predviđen način ili je bilo malverzacija – zaključuje naš sagovornik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari