Počela serija radionica za proizvođače suvenira, pčelare i vinare u Negotinskoj krajini 1Foto: TOON

Proizvođači suvenira, pčelari i vinari iz Negotinske krajine će do kraja godine na radionicama steći nova znanja i spremnije dočekati narednu turističku sezonu. Edukacija treba da doprinese unapređivanju kvaliteta, interesantnijoj ponudi i drugačijim sadržajima koji će potencijalnim turistima pružiti mogućnost novog doživljaja.

Tradicionalni „Sajam meda i vina“ koji u Negotin godinama dovodi vinare i medare iz čitave Srbije, kao i zemalja okruženja, pandemija je na kratko zaustavila.

Umesto sajma, Turistička organizacija opštine Negotin ove godine organizuje seriju radionica namenjenih učesnicima ove manifestacije – proizvođačima suvenira, meda i pčelinjih proizvoda i vinarima.

Odvijaju se u okviru projekta „Oni vide med i vino“ baziranom na razvijanju svih dodatnih sadržaja koji prate organizaciju Sajma meda i vina.

-Rešili smo da u zimskim mesecima, kada ima manje posla, održimo par predavanja kako bi poboljšali i njihov i naš rad, odnosno kako bi imali bolju turističku ponudu iduće i narednih sezona. Zbog situacije Sajam nismo mogli da organizujemo, ali imamo ovakav vid aktivnosti. Osim edukacije za proizvodnju suvenira,edukacije u oblasti pčelinjih proizvoda i njihovo stavljanje u funkciju turizma i naravno, u planu nam je da, do kraja godine, organizujemo i ocenjivanje vina i još par radionica – kaže za Danas direktor Turističke organizacije Negotin, Dušan Petrović.

Počela serija radionica za proizvođače suvenira, pčelare i vinare u Negotinskoj krajini 2
Foto: TOON

Proizvođačima suvenira na radionicama sugerisano je da njihovi proizvodi budu okrenuti turističkim potencijalima Negotina i da sadrže motive vezane za legendarne ličnosti ovog kraja.

U kraju koji je poznat po vinarima i vinogradarima, kao što je Negotin, treba razmišljati i o vinskom suveniru

Naravno, u prodaji suvenira bitno je i samo pakovanje, kao i distribucija, saznali su učesnici radionica u Negotinu, Rajcu i Rogljevu od Pavla Đukića iz TOS-a.

Đukić je skrenuo pažnju da pored prodaje osnovnih proizvoda, posetiocima treba organizovati i aktivnosti zbog kojih će poželeti da se vrate, kao i da kroz priču o doživljenom i sami učestvuju u daljem promovisanju ovog kraja.

– Ova predavanja proizvođačima suvenira treba da pomognu u radu i ukažu im kako da distribuiraju svoj proizvod, kako da obrate pažnju na turističke potencijale, kakav suvenir treba da bude. Kroz ove radionice posmatraćemo vino i med kao suvenire i razgovarati o tome kako da uključimo turiste u proces proizvodnje odnosno na koji način možemo prodati doživljaj kroz aktivno učešće turista u procesu proizvodnje nastajanja suvenira, branja grožđa, vrcanja meda – objašnjava Mirjana Vujić iz Turističke organizacije Negotin.

Osim vina, Negotin odlikuju i vrsni pčelari, pa je za njih u saradnji sa negotinskim Društvom pčelara „Hajduk Veljko“ takođe organizovana serija predavanja u cilju unapređenja turističke ponude i razvoja pčelarstva u Negotinskoj krajini.

Počela serija radionica za proizvođače suvenira, pčelare i vinare u Negotinskoj krajini 3
Foto: TOON

Na prvom, održanom minulog vikenda, razgovaralo se na temu „Prodaja meda i pčelinjih proizvoda na sajmovima i izložbenim manifestacijama i zakonska regulativa“.

Od predavača, predsednika Saveza pčelarskih organizacija Srbije, dr Rodoljuba Živadinovića, pčelari su mogli da saznaju šta sve moraju da ispoštuju kako bi mogli da izlože svoje proizvode na sajmovima i izložbama.

Na seledećoj radionici biće reči o API terapiji, inhalaciji vazduhom iz pčelinje košnice, a pred kraj godine biće održano predavanje namenjeno sadašnjim, kao i budućim pčelarima o pčelarenju u ruralnim sredinama kao dopunskom zanimanju.

-Projekat „Oni vide med i vino“ realizujemo radi unapredivanja kvaliteta ponude i povećanja proizvodnje meda, vina i suvenira, ali i da sutradan na terenu imamo interesantniju ponudu i drugačije sadržaje koji će svim potencijalnim turistima, koji dođu u naš kraj, pružiti mogućnost novog doživljaja – ističe Dušan Petrović.

Ovaj projekat Turističke organizacije opštine Negotin realizuje se uz podršku Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari