Podrška države za 120 poljoprivrednika iz Zlatiborskog okruga 1Ministarka Jelena Tanasković u Užicu/ Foto: Privatna arhiva

Sto dvadeset poljoprivrednika iz Zlatiborskog okruga je dobilo podršku države za poboljšanje poljoprivredne proizvodnje.

Ugovore o tome uručila im je u Užicu Jelena Tanasković, ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Poljoprivrednici su konkurisali za tu podršku, koja je predviđena Projektom konkurentne poljoprivrede Srbije, koji sprovodi Ministarstvo, uz podršku Svetske banke.

Iznos bespovratnih sredstava je, kazala je ministarka, 50 odsto, 40 odsto je suma koju poljoprivednici mogu da obezbede kreditom, a 10 odsto je njihovo učešće u traženoj investiciji.

„U budućnosti, treba da insistiramo na ovakvim projektima“, poručila je ministarka, navodeći da je od 525 odobrenih ugovora u Srbiji, ukupne vrednosti 20 miliona evra, njih 120 odobreno poljoprivednicima iz Zlatiborskog okruga.

Podrška države za 120 poljoprivrednika iz Zlatiborskog okruga 2
Foto: Privatna arhiva

Jedan od potpisnika ugovora Nenad Čolović iz Ljutice, sela kod Požege, zahvalio se na podršci i kazao da će novac iskoristiti za kupovinu novog traktora.

„Bilo bi dobro da nas država i ubuduće podržava, jer bez takve pomoći, sami ne možemo povećati proizvodnju i biti konkurentni“, kazao je Čolović.

Navodeći da ima staru mehanizaciju, Savo Radojičić iz Užica objašnjava da će i on kupiti traktor.

„To je velika cifra, koju ja ne bih mogao da izdvojim, i ova podrška mi mnogo znači“, objasnio je Radojičić.

Dr Jelena Raković Radivojević, gradonačelnica Užica, ocenila je da je „podrška države dragocena, jer lokalna samouprava ima ograničena sredstva i da nije u mogućnosti da svaki put pomogne poljopriprivednicima, ali da se iznosi za tu namenu u gradskom budžetu povećavaju svake godine“.

Isplata dugovanja

Ministraka je navela da je Ministarstvo poljoprivrede, rebalansom državnog budžeta, dobilo 16,5 milijardi dinara za isplatu dugovanja poljoprivrednicima i da je deo duga isplaćen. „U ponedeljak ćemo isplatiti dugove za mleko za treći kvartal“, navela je i dodala da će „isplate biti svakog dana i da se nada da će se do kraja ove godne završiti isplate po zahtevima iz ove godine“.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari