Podrška Nemačke u Programu promocije preduzetništva i samozapošljavanja 1Foto: Fonet/Zoran Mrđa

Vlada Srbije će, uz stručnu podršku finansiranu od strane Savezne Republike Nemačke preko Nemačke razvojne banke inicirati izradu Programa promocije preduzetništva i samozapošljavanja, kako bi podstakla poslovne banke da kreditiraju preduzetnike, mikro, mala i srednja preduzeća, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i ambasador Savezne Republike Nemačke u Srbiji Aksel Ditman, prisustvovali su danas potpisivanju Memoranduma o razumevanju, kojim je je dogovorena saradnja na realizaciji programa promocije preduzetništva i samozapošljavanja u sklopu Nemačko-srpske inicijative za održivi rast i zapošljavanje.

Memorandum o razumevanju između Vlade Srbije i Nemačke razvoje banke potpisali su Sabine Bank, rukovodilac projekta KFV za Jugoistočnu Evropu i Tursku i direktor kancelarije KfW-a u Srbiji Arne Gos i Marko Blagojević, direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima.

Želimo da povećamo broj novih preduzetnika u Srbiji. Njihov najveći problem bio je nedostupan, nesiguran i mahom rizičan izvor finansiranja koji će ovim programom i saradnjom biti rešen. Niske i fiksne kamatne stope, povoljni rokovi otplate sa grejs periodom i dostupnost bespovratnih sredstava glavne su prednosti ovog programa koje će sigurna sam ohrabriti buduće preduzetnike. Država će stati iza građana i bankama ponuditi partnerstvo u realizaciji konkretnih programa i rizik koji gradjani preuzimaju na sebe svesti na minimum“, istakla je premijerka Brnabić.

U saopštenju se dodaje da program ima za cilj i podršku preduzetnicima, mikro, malim i srednjim preduzuećima u vidu izrade poslovnih planova, formiranju osnovnih preduzetničkih veština, pomoć u osnivanju preduzeća i svu ostalu neophodnu podršku. Program nije vremenski ograničen i trajaće sve dok bude bilo zainteresovanih za ovaj vid podrške.

Vlada Srbije, kako se dodaje u saopštenju, zahvalna je Saveznoj Republici Nemačkoj na do sada realizovanoj podršci, a naročito na obezbeđenim bespovratnim opredeljenim sredstvima za podršku ovom programu.

Vlada Savezne Republike Nemačke učestvuje sa oko 12,9 miliona evra bespovratne pomoći. Ambasador Ditman je tim povodom izjavio: „Nemačka podržava Srbiju na njenom putu ka Evropskoj uniji. U oblasti naše ekonomske saradnje od posebnog značaja je stvaranje radnih mesta. Program koji je danas predstavljen javnosti će omogućiti budućim osnivačima preduzeća razvijanje poslovnih ideja i obezbediće im potrebna finansijska sredstva za osnivanje i za uspešno upravljanje preduzećem. Time podržava održivo zapošljavanje. Zadovoljstvo nam je što možemo da realizujemo ovakav projekat zajedno sa Vladom Republike Srbije.“

Na nemačkoj strani je KFV partner za realizaciju projekta. KFV već 16 godina aktivno učestvuje u razvijanju finansijskih sistema u Srbiji, a pritome ima dugogodišnje iskustvo u finansiranju novoosnovanih preduzeća u Nemačkoj.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari