Podrška za razvoj industrije 1

Evropska unija ulaže pet miliona evra za poboljšanje poslovnog okruženja u 34 lokalne samouprave.

Sem Fabrici, šef delegacije EU u Srbiji, potpisao je prekjuče u Kragujevcu ugovore sa predstavnicima ovih samouprava. Evropska unija pruža kontinuiranu podršku lokalnom razvoju sa dosadašnjim ulaganjem od 300 miliona evra.

Šabac je ovom prilikom dobio ukupno 900.000 evra, a veći deo, blizu 750.000 evra, namenjeno je opremanju industrijske zone odnosno za aktiviranje novog zemljišta za investitore i za uređenje nove kvantaške pijace, a 150.000 evra za završetak rekonstrukcije Sokolskog doma.

Inače, severozapadna industrijska zona sa 600 hektara najveća je u Srbiji, od čega je 200 hektara namenjeno poslovanju u tzv. slobodnoj zoni. U opremanje industrijske zone grad je uložio više od deset miliona evra, obezbeđujući investitorima saobraćajnice, vodovod, kanalizaciju, struju i gas. S obzirom na atraktivnost lokacije i povoljan geografski položaj očekuju se novi investitori. Postojeća kvantaška pijaca jedna je od najprometnijih u Srbiji, a novi kvantaš na području industrijske zone imao bi sasvim nove sadržaje. Pre svega instaliranje hladnjača, opreme za pakovanje kao i poslovne prostorije za intenzivniji marketinški nastup. Evropska unija praktično je najveći investitor u Šapcu.

Najvažniji projekti bili su postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda kao i nova deponija u šta je uloženo vise od 20 miliona evra . Nedavno je Evropska unija podržala projekat „Zaštita Mačve od velikih voda Save i Drine“, u koji će uložiti oko 7,5 miliona evra. Ovim će biti rešeno pitanje obaloutvrda, jer je 2014. godine čitavo ovo područje bilo ugroženo neobezbeđenim nasipom kod Čevrntije u dužini od 5,3 kilometra. U obezbeđenje od visokih vida Drine radiće se nasip u dužini od oko deset kilometara.

Reforma javnih finansija

Dobra saradnja sa Evropskom unijom i kvalitetni projekti potvrđeni su projektom „Exchange 5“, najvećim koji finansira Evropska unija. U pitanju je nova reforma javnih finansija koja se sprovodi od 2015. godine, duga i zahtevna ali napredna vrsta budžetiranja. Na konkursu je izabrano osam od 41 prijavljene lokalne samouprave, među kojima je i Šabac. To je puna podrška lokalnim samoupravama u planiranju i programskom budžetiranju. Šabac je i ovde pionir u Srbiji, jer se ovde svi građani, u svim seoskim i gradskim mesnim zajednicama, izjašnjavaju o projektima koji se finansiraju od poreza na imovinu. Ove godine građani odlučuju o projektima vrednim dva miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari