Pogačar: Ministarstvo dalo sramnu ponudu za oporezivanje frilensera 1Sa ranijih protesta Foto: BETAPHOTO/ LUKA FILIPOVIĆ

Pre godinu i po dana frilenseri okupljeni u dva, tri udruženja poveli su bitku protiv države koja se namerila da im obračuna i naplati poreze i doprinose na devizne prihode u poslednjih pet godina i ujedno podigne poreze i doprinose.

Višednevni protesti okončani su dogovorom i privremenim zakonskim rešenjem kojim je prekinuta retroaktivna naplata dažbina, ali je i određena jako niska stopa poreza i doprinosa.

U međuvremenu radna grupa je trebalo da dođe do rešenja koje će zadovoljiti i frilensere i državu.

Danas je Miran Pogačar, predsednik Udruženja radnik na interentu objavio da je Ministarstvo finansija na poslednjem sastanku radne grupe dalo predlog koji on ocenjuje kao sraman.

„Ovaj predlog je gori od tretmana koji smo imali 2020. godine. Dali su neoporezivi iznos od 19.300 dinara i smanjili su doprinose za zdravstveno sa 10,3 na četiri odsto. Na mesečni prihod od 120.000 dinara to je opterećenje od 42 odsto ili oko 50.000 dinara.

Treba da plaćamo penzione, socijalne i zdravstvene doprinose kao stalno zaposleni, a bez ijednog prava. Nemamo godišnji odmor, bolovanje, trudničko…“, napominje Pogačar.

Trenutno je na snazi, prema Pogačarevim rečima, zadovoljavajuće poresko rešenje za frilensere po kome je 62.000 dinara neoporezivo, a na 120.000 dinara izađe da se plati 10 odsto, odnosno 12.000 dinara.

Udruženje frilensera i preduzetnika Srbije saopštilo je na svojoj internet strani da za njih takođe predlog države nije prihvatljiv.

„Model podrazumeva kvartalno prijavljivanje prihoda u Poreskoj upravi. Neoporezivi mesečni iznos bi bio u iznosu neoporezivog minimalca koji je trenutno 19.300 dinara (kvartalno 57.900 dinara). Ovaj iznos bi bio besteretni, što bi podrazumevalo da se ne obračunavaju ni doprinosi.

Na iznos preko ovoga, obračunavali bi se porez od 20 odsto, doprinosi za PIO od 25 odsto i zdravstveno osiguranje od 5,15 odsto. Nijedno udruženje se ne slaže sa ovim poreskim modelom, jer je poresko opterećenje i dalje preveliko u odnosu na prava koja se dobijaju. Sem penzionog i mogućnosti dobijanja zdravstvene knjižice, nijedno drugo pravo nije rešeno ovim modelom, dok su obaveze ostale slične obavezama zaposlenih“, navode u UFPS.

I Branka Anđelković iz Centra za istraživanje javnih politika i član radne grupe ističe da je ponuda države neprihvatljiva i toliko malada je teško uopšte ispregovarati bilo šta prihvatljivo.

„Jedini ustupak u predlogu je smanjenje zdravstvenog osiguranja na pola, odnosno za deo koji ide na teret poslodavca, pošto je oslodavac u inostranstvu. Ovo ne odgovara frilenserima kao populaciji. I dalje svi imaju isti tretman preduzetnika iako prema nacrtu nove direktive EU možete da birate da li ćete biti preduzetnik ili zaposleni.

Treći problem, po nama i najvažniji je što i da se reši pitanje oporezivanja, ostaje da oni nemaju nikakva prava. Nema naknade za povredu na radu, nema bolovanja, nema trudničkog. Ti ljudi za državu ne postoje“, napominje Anđelković.

Frilensere posebno iritira što voakav predlog stiže nedugo nakon odluke vlade da oslobodi poreza strane radnike sa platama preko 300.000 dinara.

„Frilenserima, kao građanima Srbije, pre svega mladim i obrazovanim ljudima koji žele da žive i rade u Srbiji i koji prihoduju u proseku oko 80 000 dinara, država šalje poruku da su nepoželjni i da oni koji zarađuju nedovoljno da bi izmirili drakonske obaveze (50 000 dinara je paušal za predavača jezika) ne treba ni da postoje“, ističe Pogačar upozoravajući „da frilenseri ne nameravaju da stanu dok se ne izbore za pravedan poreski model i nadam se da su u državnoj upravi svesni da pad sistema u katastru nije najgora stvar koja može da im se desi. Zato se vidimo na sastanku radne grupe u petak kada ćemo izneti naš predlog za opstanak frilensera u Srbiji. Ukoliko ne bude bilo sluha, spremni smo i na radikalnije mere“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari