Politika Er Srbije: Nema mesta za porodilje

* "Urađena je nova sistematizacija u skladu sa tranzicijom i po tome nema trudnica", piše u SMS poruci jednog od šefova u Er Srbiji upućenoj porodilji Teodori Stefanović
SMS poruke šefova dokazuju da je odluka o otpuštanju porodilja doneta na sistemskom nivou kompanije

Ostavite komentar


  1. Nista novo za njih, i ranije su diskriminisali radnike zbog verske i nacionalne pripadnosti. Gorance, recimo, manje placaju, rasporedjuju na radna mesta cistaca da bi ih naterali da daju otkaz…

  2. Kakvo licemerje – patrijarh poručuje ženama da rađaju a posle im državne komapnije daju otkaz.
    Pouka koja može da se izvuče jeste da žene treba da rađaju i sede kod kuće.
    Povratak u srednji vek.
    Najgore patrijahalno društvo u Evropi, a i šire.

  3. E to vam je ono sto se hvali nas predsednik! Koliko ljudi radi na lizing ili odredjeno??? a toga ima i u drzavnim firmama!
    Ovo je podrska radjanju????

  4. Pa Siniša Mali a veliki lažov, najbolje zna kako treba sa ženama. Da je ovo država a ne teritorija mali bi odavno igrao za ekipu u prugastim dresovima a ovako guraj prst u oko svima pa dokle se kola neslome a sada se lome na najtanjima, ženama i deci. Sramota, kao da živimo u Nigeriji

  5. Jednostavno ih bokotujte. Ako mimmate izbora kupite kartu za neku drugu kompaciju. Nista strasno ali da bude javno.

  6. Da je ovo pravna država, kao što nije, ove trudnice bi trebalo da tuže AirSrbiju i bile bi izdržavane do kraja života. Ovako, nikom ništa, bilo pa prošlo, puj pike ne važi.

  7. To je potpuno ista prica koja se desavala i mnogo godina ranije. Naime pre 25 godina, u Ministarstvu odbrane, za vreme porodiljskog bolovanja sam dobila resenje da sam tehnoloski visak. Na moje mesto je zaposlena izbeglica iz Hrvatske. Posle sest godina sam opet bila tehnoloski visak za vreme drugog porodiljskog bolovanja takodje u Ministarstvu odbrane. Jedino sto se tada nije smelo nista o tome pricati.

  8. I ja sam dobila raskid ugovora putem pošte, nakon što sam odnela potvrdu o trudnoći u kancelarije ASGS-a.. Čak nisu sačekali ni da mi istekne ugovor.

  9. Posto Air Serbia posluje u Srbiji podleze zakonu o radu Srbije. Sta kaze Zakon o radu? Moze li poslodavac da otpusti nekoga zbog porodjajnog po isteku porodjajnog bolovanja?
    Gde su sindikati?
    DANAS i drugi mediji trebaju da nastave sa objavljivanjem ovog slucaja i ne samo ovog.
    Necemo se valjda spustiti na nivo Emirata? Tamo zaposleni nemaju nikakva prava.
    I vi posle pricate o trulom Zapadu.

  10. Preporučujem istinskim rodoljubima u Srbiji, ma koje nacije i vere bili, da bojkotuju ER Srbiju, kao eminetno nehumanu firmu, koja, pride, mrzi bebe.

  11. Biti stjuardesa je posao koji podrazumeva dobre strane kao sto su visoka primanja I mogucnost putovanja zbog kojih se zrtvuje porodicni zivot. Kojoj avio kompaniji na svetu trebaju trudne stjuaredese? Dobrodosli u kapitalizam!

  12. A kako taj nepismeni imbecil koji piše "6ti" uopšte može da bude u bilo kakvoj službi?

  13. Odvratnu "navijacku floskulu" Pravda za… upotrebio sam da bi ukazao na odvratnost nacina kojim se ovaj, kobajagi nacionalni, prevoznik brine o zaposlenima.

  14. Gde su sada da se energično, decidno i nedvosmisleno oglase: Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost, Ministarstvo bez portfelja zaduženo za demografiju i populacionu politiku, Ministarstvo rada i zapošljavanja, Poverenik za zaštitu ravnopravnosti, Predsednici Nadzornih odbora Er Srbije i Aerodroma "N. Tesla" i mnoge vladine i nevladine organizacije? Ko, i od koga čeka odobrenje, uputstvo, pojašnjenje, nalog, ………… i do kada će čekati, da bi reagovao u skladu sa svojim kompentencijama, propisanim obavezama, dostojanstvu i ličnim moralom? Nota bene: Upamtite za sva vremena – SVAKO novorođeno dete, novi građanin Srbije, je mnogostruko vrednije od stotine "Er Srbije"!!!

  15. Izgleda da, nažalost, nema prostora ni na RTS-portalu, jer nisu objavili nijedan članak ovoj zastrašujućoj diskriminaciji!

  16. Statut Er Srbije ima vecu pravnu snagu od Zakona o radu – samo u banana drzavama kao sto je ova nasa!

  17. Svako bolovanje koje je uzrok za otkaz/neprodužavanje ugovora o radu, je neopravdan, naročito u slučaju trudnica, porodilja i u slučajevima nege i posebne nege deteta. Činjenica je da će poslodavci za sebe uvek pronalaziti opravdanje i pokriće u vidu tehnoloških, ekonomskih ili organizacionih promena i drugih samo njemu poznatih razloga da se reše zaposlenih, čak i kada se zaposlenima zakonom daje "posebna" zaštita od otkaza. Po prijemu informacije da im se ne produžava radni odnos trebalo je da se trudnice radi zaštite svojih prava obrate inspekciji rada putem predstavnika zaposlenih, za šta verujem nije kasno, ne radi toga da bi znale da li i koju zaštitu u slučaju prestanka radnog odnosa uživaju, već zato što je država ratifikovala konvenciju MOR o zaštiti materinstva:
    (http://www.ilo.org/dyn/normlex/en/f?p=1000:11300:0::NO:11300:P11300_INSTRUMENT_ID:312328 ; http://www.overa.rs/konvencija-medunarodne-organizacije-rada-br-183-o-zastiti-materinstva.html),
    da bi se utvrdilo ko se u slučaju trudnica poneo diskriminatorski, da li poslodavac ili država, koja je potpisavši konvenciju 2010. bila dužna da obezbedi mere kojima materinstvo neće biti izvor diskriminacije u oblasti radnih odnosa bilo da su one zaposlene u malim preduzećima, na državnim jaslama ili u ASGS, a imala je dovoljno vremena da od tada to učini, naročito posle slučaja trudnica beogradskih sudova iz prošle godine https://zena.blic.rs/bebe/milojevic-nema-otkaza-za-trudnice-i-porodilje/bjym0z0.

  18. Hocu da smislim normalan komentar, ali nemam drugu rec nego – smradovi. Kakvi smradovi, kakva sramota i jad…

  19. Ma tako nam i treba! Treba otpustiti i sve koji imaju decu ili planiraju da ih imaju! I sve Srbe i ostale!

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 27. i 28. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Tatjana Mandić Rigonat, pozorišna rediteljka

U ovoj medijskoj prašumi dezinformacija, poluinformacija, laži i propagande u kojoj živimo, Danas je list koji piše u našem interesu, interesu građana.