Poljoprivrednici blokirali važne raskrsnice u Subotici 1Foto: A. Latas/Danas

Predstavnik subotičkih poljoprivrednika Miroslav Matković izjavio je danas za agenciju Beta da su danas traktorima blokirali važne subotičke rakrsnice „Ipsilon krak“ auto-puta Beograd-granica Mađarske i „Bikovačku petlju“ poošt su radikalizovali protest zbog neodazivanja vlasti Srbije na njihove ekonomske zahteve.

Saobraćaj će na ta dva mesta biti blokiran na po jedan sat, a pola sata će se propuštati vozila.

Proteklih pet dana protest je bio na kružnom toku na Žedničkom putu.

Matković je podsetio da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao medijima da „poljoprivrednici imaju više novca nego pre 10 godina i da je to što traže besmisleno“.

„Rekao je da je naš protest politički i da nama nije dovoljno što je u Srbiji najjeftinije gorivo u odnosu na okolne zemlje. Građanima je poručio da kada poljoprivrednici štrajkuju, oni traže novac građana koji, umesto da završi za izgradnju bolnice ili dobrog puta ispred njihovih kuća, završiće u našim džepovima“, naveo je Matković.

Dodao je da su poljoprivrednici optuženi da proteste organizuju ;zbog predstojećih izbora.

„Smešno je da on okreće narod protiv nas, dok mi i dalje samo tražimo ono što je dogovoreno i potpisano u maju“, kazao je Matković.

Poljoprivrednici između stalog traže da im se na ;dizel gorivo ne naplaćuje akciza i poreza na dodatu vrednost (PDV), povećanje subvencija po hektaru sa 18.000 dinara na 35.000 dinara 2024. godine, uređenje robne berze poljoprivrednih proizvoda i da im država omogući refinansiranje kredita kojima su zaduženi, a ne mogu da izmire dugove jer imaju ogromne gubitke zbog cena žitarica i uljarica upola nižih ;u odnosu na prošlu godinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari