Poljoprivrednici odlučili da nastave pregovore sa Vladom, ne odustaju od zahteva 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ)

Poljoprivrednici Vojvodine, koji su protestovali početkom novembra blokadom puteva, odlučili su večeras da nastave pregovore sa Vladom 26. decembra, ali i da ne odustanu od zahteva za koje su verovali da su postigli dogovor u Kisaču, 26. novembra, na sastanku sa premijerkom Anom Brnabić.

U saopštenju, posle sastanka u Staroj Pazovi, kome su prisustvovali, ne samo predstavnici udruženja koja su učestvovala u protestima, već i predstavnici još nekoliko udruženja, potvrđen je, kako je navedeno, jedinstven stav da na sastanku na koji su pozvani u Palatu Srbije neće pristati „na ništa manje od onoga što je već dogovoreno“.

Ističe se da je prvi zahtev, čije je ispunjenje dogovoreno u Kisaču, subvencija od 35.000 dinara po hektaru.

Drugi zahtev je da agrokartice dobiju u roku od 14 dana i da im država obezbedi kredite za refinansiranje dugova sa kamatom od jedan odsto.

Na listi je i rešavanje problema dugova za neplaćene doprinose za penzijsko osiguranje i obezbeđenje dizel goriva sa refakcijom (povraćaj PDV) akcize.

Sastanak 26. decembra predložila je Brnabić kako bi predočila svim udruženjima šta je dogovoreno u Kisaču, pa su i druga pozvana da se prijave što je i učinilo 61 udruženje.

Zahtevi poljoprivrednika su Vladi Srbije saopšteni tokom protesta, započetih 13. novembra, koji su trajali devet dana, a predvodila su ga četiri udruženja, Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije, Udruženje poljoprivrednih proizvođača Subotice, Savez udruženja poljoprivrednika Banata i Udruženje poljoprivrednika Aradac.

Njima su se pridružila udruženja „Elemirski paori“ iz Elemira, „Složni Pidikanci“ iz Bavaništa, „Paori iz Padine“ i uduženje „Stig“.

Poljoprivrednici su 22. novembra obustavili blokade kao znak dobre volje i zbog toga što je to izričito zahtevala premijerka Ana Brnabić, kao uslov za početak pregovora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari