Pomoćnik ministarke Mihajlović: Pripremili smo uredbu o energetski ugroženom kupcu 1Foto: EPS

Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan Srbije do 2030, sa vizijom do 2050. godine je dokument koji predstavlja prekretnicu za naš energetski sistem, jer će omogućiti da imamo i dovoljno energije i smanjujemo uticaj na klimatske promene, izjavio je gostujući na RTS-u Zoran Ilić, pomoćnik ministarka rudarstva i energetike.

„Ciljevi INEKP-a govore o smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte, konkretno cilj je da do 2030. godine smanjimo emisije za 40 odsto u odnosu na 1990. godinu. Proces energetske tranzicije koji smo započeli donošenjem novog zakonodavnog okvira i izradom strateških dokumenata znači da ćemo raditi na postepenom smanjivanju korišćenja fosilnih goriva u proizvodnji toplotne i električne energije i istovremeno povećavati kapacitete koji za proizvodnju energije koriste obnovljive izvore, a cilj je da energija dobijena iz vetra, sunca, vode, biomase u ukupnom bilansu bude oko 40 odsto do 2030. godine. Neophodna su ulaganja u nove proizvodne kapacitete, jer nažalost naša „Elektroprivreda“ nije izgradila nijedan poslednjih 30 godina. Da jeste, danas bismo uvozili manje ili ne bismo uvozili struju uopšte. “, rekao je Ilić, a prenosi pres služba ministarstva.

Govoreći o poskupljenju električne energije, on je rekao da trenutna cena za garantovano snabdevanje nije održiva zbog globalne energetske krize, ali da će najugroženiji građani imati pomoć države.

„Ministarstvo je pripremilo uredbu o energetski ugroženom kupcu koja je usklađena sa potrošačkom korpom i sada će, u odnosu na raniji period, veći broj domaćinstava biti njome obuhvaćeno. Povećanje od 6,5 odsto u momentima kada cena električne energije na tržištu skuplja i 14 puta u odnosu na prošlu godinu je izuzetno nisko, a i dalje je struja u Srbiji najjeftinija u Evropi“, rekao je on.

Ilić je ponovio da se ne očekuju restrikcije u snabdevanju električnom energijom, da država čini sve kako bi obezbedila dovoljne količine i električne i toplotne energije i gasa i za domaćinstva i za privredu i apelovao na sve da štede i smanje potrošnju energije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.