Popović: Inovacije generator rasta 1Nenad Popović Foto: FoNet Zoran Mrdja

Srbija teži da bude zemlja u kojoj su inovacije, nauka i istraživanja glavni generatori privrednog rasta, izjavio je danas ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović na otvaranju konferencije „Inovacije za budućnost“, saopšteno je iz njegovog kabineta.

„Važno je da primenom novih tehnologija, kroz saradnju sa našim međunarodnim partnerima, donesemo korist srpskoj privredi, građanima i društvu u celini, rekao je Popović.

Popović je dodao da država treba da ima razvijene kadrovske kapacitete u domenu primene kosmičkih tehnologija, kako bi uticala na nove perspektive ekonomskog rasta i razvoja.

Tu pre svega mislimo na korišćenje kosmičkih tehnologija u oblasti poljoprivrede, građevinarstva, hidrometerologije, katastra, kao i primene smart siti rešenja u urbanim sredinama, naveo je Popović.

On je rekao i da kosmičke tehnologije, satelitski sistemi i servisi omogućavaju prikupljanje velikog broja podataka, čijom se obradom u realnom vremenu obezbeđuju savremene potrebe ekonomije i društva, dodaje se u saopštenju iz njegovog kabineta.

Konferencija „Inovacije za budućnost“ u Palati Srbija okupila je veliki broj rektora, dekana, profesora, istraživača, kao i stručnjaka iz oblasti svemirskih tehnologija i inovacija.

U sklopu konferencije predstavljeni su mehanizmi razvoja kadrova, stipendija, kao i uloga Univerziteta u razvoju predmetne saradnje u ovoj oblasti.

Popović je, pre konferencije, razgovarao sa Anom Zaharovom, direktorkom sektora za međunarodnu saradnju ruske državne kompanije Glavkosmos i istakao spremnost Srbije da nastavi da produbljuje saradnju sa ruskim partnerima u oblasti razvoja kosmičkih istraživanja i primeni kosmičkih tehnologija u brojnim oblastima privrede, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari