Poredili smo budžete za 2023: Koliko Srbija, Hrvatska, BiH i CG ulažu u velike i infrastrukturne projekte?

Očigledan nesrazmer u regionu kada su u pitanju kapitalne investicije predviđene planovima i budžetima za 2023. godinu

Ostavite komentar


  1. Novinari ,uporedite koliko kosta 1 km auto puta(u slicnim uslovima terena ) u Hrvatskoj ,Srbiji ,CG,BiH,pa uporedite to .

  2. Kilometar autoputa ni u istoj državi ne može da bude ista cena, zavisi da li je u ravnici ili u planini, da li ima pet ili pedeset mostova…

  3. Zaista interesantno, HR sa EU novcem 5,5 milijardi evra (od čega 700 miliona evra prebacuje ostalo od prošle godine). Srbija isto toliko (doduše veća po površini) sa neuporedivo manje dobijenog novca od EU. HR članica NATO(može se na savez osloniti ) budžet za odbranu 1,1 milijarda evra (opet manja po površini,ali ima dugu morsku obalu i specifičan oblik države)Srbija solo 1,4 milijarde evra,sa verovatnoćom uvećanja u nekom rebalansu. Sve to na spoljni dug HR na nivou 85 posto BDP-A i Srbija na 55 posto sa sličnim nivoom onoga što obe zemlje „zarade“ tokom godine,naravno Srbija veći broj stanovnika i tu po glavi stanovnika HR u prednosti. Naš razvoj treba da bude mnogo ozbiljniji,ali s obzirom da ga uglavnom na svojim leđima nosimo (daleko manje novca dobijamo,nego svi susedi koji su u EU), rekao bih da zaslužujemo bar prelaznu ocenu,ako uzmemo samo dešavanja u ovom veku, privatizaciju „kaubojsku“, korupciju,kriminal,ne vladavinu prava,odlazak školovanog kadra,pritiske u ucene oko KIM i još puno toga,što i danas traje. Ako uvedemo vladavinu prava i smanjimo kriminal i korupciju,nisu nam loše perspektive.

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 26. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Antonela Riha, novinarka

I pre nego što sam se učlanila u Klub čitalaca Danasa kupovala sam jedino Danas.