Za kreditiranje malih i srednjih preduzeća u 58 nerazvijenih opština u Srbiji iz Fonda za razvoj odobreno je 1, 5 milijardi dinara, izjavila je juče državni sekretar u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja Verica Kalanović. Taj novac je namenjen finansiranju 226 projekata u 51 opštini, čija realizacija će omogućiti zapošljavanje 2.

Za kreditiranje malih i srednjih preduzeća u 58 nerazvijenih opština u Srbiji iz Fonda za razvoj odobreno je 1, 5 milijardi dinara, izjavila je juče državni sekretar u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja Verica Kalanović. Taj novac je namenjen finansiranju 226 projekata u 51 opštini, čija realizacija će omogućiti zapošljavanje 2.294 radnika. „Ukupna vrednost projekata kojima su investitori konkurisali za kredite je 3, 6 milijardi dinara, a tražena je pozajmica od 2,3 milijarde dinara“, objasnila je Kalanovićeva. Krediti koji su namenjeni programima u 31 najnerazvijenijoj opštini otplaćivaće se uz godišnju kamatu od jedan odsto, dok su kamate na kredite za projekte u 20 nerazvijenih opština dva odsto.
Za izgradnju novih i opremanje izgrađenih fabrika biće iskorišćeno 77 odsto vrednosti kredita, a ostatak je za nabavku trajnih obrtnih sredstava. Investitori se, prema rečima Kalanovićeve, najčešće odlučuju za ulaganje u prehrambenu, drvnu i hemijsku industriju. Očekuje se, kako je dodala, da kreditirani projekti budu realizovani do iduće godine i da daju doprinos privrednom rastu, smanjenju nezaposlenosti i podizanju standarda građana. „Povoljni uslovi za razvoj malih i srednjih preduzeća stvaraju se opremanjem industrijskih zona“, najavila je Verica Kalanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari