Posledice kineskog gašenja privatnog obrazovanja: Da li će srpski frilenseri ostati bez posla? 1Foto: Freeimages/Paul Pasieczny

Više od 50 sati nedeljno Beograđanin D. I. drži časove engleskog jezika kineskim mališanima.

Tim tempom će njemu i njegovim kolegama biti potrebno najmanje dve godine da održe sve termine zakazane pre septembra, kada je režim u Kini odlučio da ugasi privatne onlajn škole.

Zapravo, on njima nije naložio gašenje, već je kroz 30 mera za obuzdavanje obrazovnog sektora zabranio otvaranje novih, a postojećim privatnim školama naložio da se preregistruju u neprofitne. Sektoru koji je tek trebalo da procveta, odsečen je pupoljak vredan 120 milijardi dolara. Kako su analitičari ocenili za Blumberg, učiniti sektor neprofitabilnim, jednako je iskorenjavanju.

Za više od 3.000 ljudi u Srbiji ova mera bi mogla da znači ostatak bez posla, jer kako Udruženje radnika na internetu navodi, upravo toliko srpskih nastavnika predaje na kineskom tržištu.

„U mojoj firmi su nam rekli za taj zakon i znam da oni više ne zapošljavaju profesore, kako bismo mi trenutni imali posao još dve godine. Ima mnogo dece na čekanju, jer su predavači prebukirani, kao i ja“, kaže nas sagovornik.

Uz predavače, zabrinuti su i roditelji, koji sve češće traže od predavača još neki kontakt, u strahu da bi platforme mogle da se ugase, a njihova deca izgube priliku za sticanje znanja. Jedna od kompanija, koja svoje predstavništvo ima i u Srbiji, nastavnicima govori da će sve biti u redu i da ne treba da brinu.

„Promenilo se jedino to što više ne mogu da se zakazuju časovi, pa roditelji čija deca su pri kraju žele da s nama nađu drugačije načine da njihova mališani nastave s predavanjima. Kako se ova izmena ne odnosi na držanje časova odraslima, plan kompanije je da se fokusiramo na njih, ali ja još nisam imala neke starije polaznike“, objašnjava naša sagovornica koja je u maju prošle godine počela da radi na ovoj platformi.

Prema podacima Kineskog društva za obrazovanje, troje od četvoro učenika od šeste od 18 godine je pohađalo ovakve časove, a taj procenat je, kako Rojters navodi, porastao tokom prethodnih godina. Da li će sada hiljade predavača iz celog sveta moći da pređu na rad sa starijima, veliko je pitanje, a za srpske frilensere samo jedno u nizu problema, jer se istovremeno za rešavanje svog statusa bore i na domaćem terenu. Kraj godine je blizu, do kada je oročen i privremeni plan dogovoren između Vlade Srbije i frilensera, novog još nema, a vraćanje na stari bi mogao značiti i povratak radnika na ulice.

Zašto Kini smeta privatno obrazovanje?

Razlozi za regulaciju privatnog obrazovanja u Kini su višestruki. Glavni je taj što se ekspanzija privatnog obrazovanja i podučavanja nakon obavezne nastave vidi kao kvarenje sistema javnog obrazovanja i ideala za koje se partija zalaže. Zatim, kako je i sam predsednik Si Đinping izjavio, deca su preopterećena, pa ih treba osloboditi takvih aktivnosti. Treći razlog, je što se veruje da on negativno utiče na natalitet, jer su roditelji opterećeni previsokim naknadama za školovanje, pa nisu u stanju da izdržavaju više dece.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari