Poslodavci za povećanje minimalca, ali i za finansijsko rasterećenje privrede 1Foto: Pixabay/Skeeze (Ilustracija)

Poslodavci u Srbiji smatraju da ima osnova za povećanje minimalne cene rade, ali istovremeno ukazuju na nužne uslove da bi rast zarada bio održiv, dugoročan i prihvatljiv za preduzeća, što znači da privredu finansijski treba rasteretiti – navodi se u anketi Unije poslodavaca Srbije vezanoj za visinu minimalne zarade u Srbiji, o čemu za nekoliko dana treba da počnu razgovori između predstavnika Vlade, poslodavaca i sindikata.

I ovog jula istraživanje je realizovano u preduzećima različite veličine (mikro, mala, srednja i velika), iz svih regiona Srbije i iz različitih oblasti poslovanja.

Čak 63 odsto ispitanika ocenilo je da je rast minimalne cene rada neophodan. Ovaj procenat predstavlja veliki rast u odnosu na samo 15 odsto poslodavaca, koliko je tokom najjače kovid krize u 2020. podržalo povećanje minimalca.

To je povećanje i u odnosu na prethodne godine, kada je podršku povećanju dalo 43 odsto (2018) i 46 odsto (2019. godine).

Istovremeno preduzetnici upozoravaju da je za značajniji rast minimalne zarade neopodno ispuniti nekoliko uslova, a koji se tiču finansijskog rasterećenja privrede.

Na vrhu liste ovih zahteva, sa čak 85 odsto podrške, je umanjenje poreza i doprinosa na zarade. Povećanje neoporezivog dela zarade podržava 55 odsto anketiranih, a suzbijanje rada na crno 44 odsto preduzetnika smatra vrlo važnim za održivo poslovanje srpskih preduzeća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari