Poslovna zgrada nekadašnjeg FAM-a prodata Gradskoj upravi Kruševca 1Foto: Pixabay/qimono

Poslovna zgrada nekadašnje Fabrike maziva, prodata je Gradu Kruševcu za nešto više od 425.000 evra, rečeno je Beti u preduzeću „Hemofludi“, koje je kao pravni naslednik FAM-a i oglasilo prodaju.

Poslovna zgrada od 2.765 nalazi se u Jug Bogdanovoj ulici, u centru grada, a ovo je bio treći pokušaj prodaje.

„Ugovor o prodaji sa Gradskom upravom potpisujemo danas. Odluku prodaji je donela Komisija za unovčavanje imovine, nakon što se hipotekarni poverilac saglasio sa ponudjenom cenom. Grad Kruševac je jedini podneo ponudu“, rekla je Beti direktorka preduzeća „Hemofluid“ Jelica Đurić Petronijević.

Poslovna zgrada preduzeća je, podsetila je ona, u septembru oglašena na prodaju treći put, jer se na prva dva oglasa, u aprilu i julu, niko nije javio.

Minimalna cena je najpre bila oko milion evra, što je procenjena vrednost objekta, u drugom oglasu je iznosila sedamdeset odsto tog iznosa, a u trećem oglasu nije bilo odredjeno kolika bi trebalo da bude minimalna ponuda.

Prema ranijoj izjavi načelnika Gradske uprave Ivana Andjelića, Grad Kruševac je za kupovinu pomenute zgrade bio zainteresovan kako bi obezbedio prostor za otvaranje još jednog fakulteta Niškog univerziteta, a Skupština Grada je pre podnošenja ponude usvojila Odluku o pribavljanju pomenute zgrade u svojinu grada.

Preduzeće „Hemofluid“ naslednik je Fabrike maziva, odnosno dela njegove imovine i dugovanja koje je to preduzeće imalo. Ime je promenilo u oktobu 2019. godine, nakon što je nekoliko meseci ranije, kompanija Ellis Enterprises East kao deo Valvolajn grupe, kupila deo imovine FAM-a, odnosno novu proizvodnu lokaciju i kompletan portfolio proizvoda i usluga.

„Hemofluid“, koji zapošljava tridesetak radnika, tada je nastavio proizvodnju u delu koji nije prodat, a kroz sprovodjenje Unapred pripremljenog plana reorganizacije nastavio da namiruje dugovanja prema poveriocima. Pomenuta prodaja je, takodje, uradjena u okviru pomenutog plana.

Prema podacima iz Unapred pripremljenog plana reorganizacije, dugovanja FAM-a premašivala su 150 miliona evra, a reč je o dugovima sa kamatama, nastalim tokom prethodne privatizacije, raskinute sredinom 2011.

Zbog sumnje da su u tom periodu oštetili FAM za više od 32 miliona evra protiv više osoba se od 2011. godine vodio sudski postupak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari